Грипът настъпва и в София 21.01 | 12:42

Ежедневно се наблюдава рязко нарастване на болните от остри респираторни заболявания

От Елена Коцева

Най-вероятно от утре грипна епидемия ще бъде обявена и в София.

За периода 10-16 януари 2011 г. в столицата е регистрирана заболяемост 155 на 10 000 души, а от 17 до 21 януари 2011 г. ежедневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания, съобщава БиТиВи.

По последни данни на Националната референтна лаборатория около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).

Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст.

Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, за новия грип при хората и за бременни и хора с наднормено тегло.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения. Спират се детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.

iNews припомня, че по-рано днес епидемия вече беше обявена в Пазарджишка област.

От миналата седмица мерки при грипна епидемия са въведени в София-област и общините Благоевград, Петрич Дупница, Рила, Кочериново.

Водещи

Най-четени