В Деня на Независимостта - центърът на София чист от коли 14.09 | 17:40

Европейската седмица на мобилността тази година насърчава пешеходците и велосипедистите

От Андриян Георгиев

Европейската седмица на мобилността ще се проведе за втора поредна година. Седмицата ще започне в петък (16 септември) и ще продължи до 22 септември - Денят на Независимостта, съобщават организаторите на инициативата "Европейска седмица на мобилността".

Центърът на София ще е достъпен само за пешеходци и велосипедисти на 22 септември.  

В Европейската седмица на мобилността ще участват над 50 организации, допълва БТА.

Миналата година в инициативата са взели участие над 150 хил. души, а тази година се очакват още повече участници. През тази година ще се насърчава ходенето пеша или използването на велосипеди. Ще се насърчава и намаляването на използването на автомобили.

Седмицата ще завърши на 22 септември с голям велопоход, който ще започне в 11 часа пред НДК.

През миналата година е отчетено, че заради затворения център по време на велошествието въглеродният диоксид във въздуха е намалял с 80%, а праховите частици - с 20%.

Инициативата включва интерактивни игри като играта "Скритата поезия на София", "Машина на времето" -  изследователски пешеходен маршрут из центъра на София на културни и исторически забележителности, демонстрация на алтернативни начини за придвижване - скачащи кокили, ролери, скейтборд, велосипеди, електровелосипеди, електромобил.

На 22 септември в София ще пристигне автобус от Скопие с млади хора от България и Македония, които преди това са имали срещи с местните власти на общините по пътя от Скопие до София и са  участвали в различни екологични инициативи.

Водещи

Най-четени