Започва Европейската седмица на мобилността 16.09 | 12:53

През тази година акцентът ще е алтернативната мобилност

От Деляна Петкова

От днес до 22 септември в много европейски градове ще се проведе Европейската седмица на мобилността, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Темата през тази година е алтернативна мобилност, а целта - да популяризира варианти, които пестят ресурси и заместват придвижването с частни автомобили. 

Въпреки всички усилия на градските власти, личните автомобили си остават най-разпространеният начин за движение на много места в Европа. По време на Седмицата на мобилността обаче, и местните власти, и гражданите ще дискутират различните ползи от други форми на транспорт.

На 24 септември 2011 г. България ще се включи в международния ден за транспорт, без използване на изкопаеми горива Moving Planet в рамките на глобалната инициатива срещу промените в климата 350.org

Още от предния ден група велосипедисти ще започнат 24-часов поход на щафетен принцип, предимно из софийските паркове, с цел да изминат 350 км. Те ще финишират в 12 ч. на 24 септември, четвъртък, на Моста на влюбените до НДК.

София отбелязва за втори път официално Европейската седмица на мобилността. Миналата година в инициативата се включиха над 25 организации и над 200 хил. граждани.

Алтернативните средства за транспорт

Прекаленото използване на автомобилите влошава качеството на живот в нашите градове, като повишава шума, замърсява въздуха, води до задръствания и намалява публичните пространства.

Алтернативата е ходене пеша, колелото или градският транспорт. Така, замърсяването ще е по-малко, използват се по-малко изчерпваени ресурси, както и по-малко парникови газове в атмосферата.

Десет години седмица на мобилността

През 2011 година се отбелязва десетата годишнина от първата Европейската седмица на мобилността. През тези години инициативата насърчава градовете да създадат по-приятна и здравословна среда за гражданите, като намалят задръстванията и поощряват използването на устойчиви форми на транспорт, задвижвани от човешката сила.

Десет години по-късно организаторите от ЕК отбелязват, че все повече градове участват в Седмицата на мобилността. През миналата година имаше рекорден брой участници в седмицата, преминала под мотото "Пътувай по-разумно, живея по-добре". 

Награди на Европейска седмица на мобилността 2011 година

За доброто представяне ще има и награди, обещават от ЕК. Градовете участници, които отговарят на определени критерии, могат да кандидатстват за наградата на Европейската седмица на мобилността 2011 година.

Наградата се връчва на градове, които са организирали най-новаторските кампании, свързани с годишната тема, както разбира се и разнообразието от мерки, които са трайно приложени на практика. През миналата година наградата получи португалския град Алмада, а подгласници бяха Мурсия (Испания) и Рига (Латвия).

Водещи

Най-четени