Електромобили тръгнаха на шествие из Европа 12.09 | 11:32

Екорешения има и е време да влязат трайно във всекидневието ни, смятат участниците

От Нели Минчева

Шествие на 24 електрически автомобила потегли на европейска обиколка от Париж в неделя, 11 септември, предава АФП.

По план за две седмици колите трябва да изминат около три хиляди километра, а крайната точка в пътешествието им из Стария континент е Прага. Целта е да се покаже на обществото, че "устойчивата мобилност съществува и е надеждна", както и да се промотират предимствата на възобновяемата енергия.

Инициативата, която е свързана с предстоящата Европейска седмица на мобилността (16 – 22 септември), предвижда колите всеки ден да пътуват по приблизително 125 километра със запълнена догоре батерия.

За да се насърчи пък използването на енергия от възобновяеми енергийни източници (от слънце, вятър и т.н.), участниците са се ангажирали да докажат, че в родните им страни за периода е произведена достатъчно "зелена" енергия, която да покрие нуждите от ток на автомобила им за пътешествието.

Самите шофьори и техните екипажи са от различни европейски страни, от САЩ, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

"Устойчивата мобилност е готова за живот в нашето всекидневие, това е решението на кризата с климатичните промени", твърди пред АФП Луи Палмер, швейцарски инженер и пътешественик, който през 2008 г. се прочу с това, че завърши първата околосветска обиколка "без употребата на дори капчица петрол". Той осъществи пътуването със задвижвания си от слънцето автомобил, наречен "Солар такси".

"Има възможни решения, време е да ги покажем", подчертава Палмер.

Преди да стигне до Прага, шествието ще мине през Белгия, Холандия, Германия, Швейцария и Австрия. Датата, на която ще приключи експедицията, е 25 септември.

Водещи

Най-четени