Компенсират земеделци със забрана да садят картофи в Смолянско 30.10 | 10:13

Те получават 23 тона картофи от Министерството на земеделието и храните

От Диана Цветкова

Общо 23 тона картофи получиха производители от смолянските села Подвис, Търън и Лъка, чиито ниви са под карантина заради рак по посевите им.

Те са предоставени безвъзмездно от Министерството на земеделието и храните като компенсация за 110 стопани, на които е забранено да засаждат в нивите си картофи заради наложената карантина, пише БТА.

В областната дирекция по безопасност на храните в Смолян продължава изследването на взетите над 1400 почвени проби от ниви в околностите на трите села. Пробите трябва да покажат дали заразата е разпространена и в други землища.

В нивите на 110 души от трите смолянски села в началото на годината бе открит рак по картофите, който е причиняван от патогенна гъба.

За да спре разпространението му, върху засегнатите площи, с обща площ около 28 дка, се налага карантина да не се отглеждат картофи в продължение на пет години. Заразените ниви са засадени с друг тип култури като фасул, царевица и грах.

От анализираните досега около 300 почвени проби, взети от нивите в околностите на селата, са дадени няколко положителни резултата за наличие на рак по картофите. Собствениците на нивите в района са предупредени да използват земите си за други култури.

Водещи