Сливенчани отбелязват 100 години от Одринската епопея 20.03 | 10:04

Честването на юбилея съвпада с Деня на Тракия

От Гергана Златкова

На 26 март в Сливен ще бъде отбелязан Денят на Тракия и  100 години от Одринската епопея, съобщиха от пресцентъра на  общинската администрация. 

Честванията ще започнат със заупокойна молитва за  загиналите българи от Тракия и във войните за свобода и  независимост на България и благодарствен молебен в параклис  "Св.Цар Борис I Покръстител".

Ще бъдат положени цветя на  паметната плоча, в близост до параклиса, в памет на загиналите  българи от Тракия. 

На паметника "Орлето" ще се състои общоградско поклонение  в памет на героите от Одринската епопея, както и военен ритуал  за полагане на венци и цветя в памет на загиналите.

Празничната програма ще завърши във Военен клуб - Сливен с  Тържествено събрание-концерт, в който ще участват Военен  оркестър, Фолклорните певчески групи при Тракийско дружество  "Лазар Маджаров"и при читалище "Звезда" - Старо село.

На 27 март ще се състои паметно честване под надслов "Одрин  падна".

То е по повод 100 години от победата при Одрин и в него  участие ще вземат клубовете "Родолюбие" към сливенски училища  със специалното участие на академик Георги Марков.

Ще бъде прожектиран документалния филм "На нож" по сценарий и режисура на Антоан Тонев и Радослав Тодоров. Програмата на втория ден ще  завърши с представяне на книгата на академик Георги Марков  "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 - 1913 година".

Организаторите на проявите са община Сливен, Център за  подготовка на специалисти - Сливен, Съюз на ветераните от  войните и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и  резерва, Тракийско дружество "Лазар Маджаров" , Регионално  исторически музей - Сливен и Регионален инспекторат по  образование - Сливен.

Водещи

Най-четени