Жак Рох посочи нелегалните залози като основен проблем на спорта 14.07 | 15:08

Президентът на МОК обяви, че пред спорта виси нова опасност, заради манипулирането на срещите с цел печалби от залагания

От Краси Киров

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох определи уреждането на мачове и залаганията на спортни събития като основен проблем на спорта в модерната му епоха, като добави, че именно срещу тези пороци ще трябва да се борят всички правителства и организации.

"Нашият основен приоритет бе борбата с допинга, но сега има нова опасност, засягаща всички страни - това са уреждането на мачове и нелегалните залози", заяви Рох по време на посещението си в Токио по случай стогодишнината от основаването на Японския олимпийски комитет. Той посочи като два от основните примери проблемите с манипулирането на футболни срещи в Южна Корея и на сумо двубои в Япония.

Прокурори от Южна Корея разкриха повече от 70 футболисти и букмейкъри, замесени в скандал с уговорени мачове, а в Турция подобно разследване се провежда в момента и броят на арестуваните постоянно расте.

В Япония 25-има сумисти и треньори бяха отстранени от спорта, след като се разбра, че са участвали в манипулирането на двубои.

"Това е новата битка, която трябва да проведем", продължи Рох. "Днес вече не можеш да отвориш вестник, без да прочетеш нещо за залози и уговорени срещи. За да спрем това, трябва да се борим и да си сътрудничим с градските и националните власти."

Междувременно Жак Рох поясни, че МОК ще приветства кандидатурата на Токио за домакинство на лятната Олимпиада през 2020-та година, въпреки трагедията във Фукушима. Той направи това свое изказване, заради намерението на президента на Японския олимпийски комитет Тсунеказу Такеда да се оттегли от борбата за домакинство през 2020 с мотива, че ако Пьонгчанг успешно проведе Зимните олимпийски игри през 2018, ще намали шансовете на Токио, тъй като градовете са в един и същи континент.

"Намаме подобно правило", опроверга страховете на японците Рох. "Не гледаме дали кандидатът е от определен континент, а единствено качеството и възможностите му. В историята е имало зимни и летни Олимпиади на един континент - припомнете си Атина през 2004-та и веднага след това Торино през 2006-та."

Президентът на МОК също успокои спортните деятели в страната, като подчерта, че се чувства много добре в Япония, въпреки трагичните бедствия от март месец тази година и вярва, че с времето всички важни спортни събития ще се върнат на територията на страната на изгряващото слънце.

Водещи

Най-четени