Ако политиците видят тези цифри, със сигурност ще махнат забраната за пушене 08.01 | 10:22

Броят на любителите на дима нараства прогресивно

От Христина Рафаилова

В скоро време политиците у нас може да преосмислят стратегията си за предизборна кампания и вместо да раздават тайно кебапчета, може да пробутват цигари на гражданите. 

Според последните данни за броя на пушачите в световен мащаб родният елит може да промени и мнението си за тоталната забрана на дима.

Проучване на Института за измерване и оценка на здравето в САЩ, цитирано от BBC, показва, че независимо от ограниченията за любителите на тютюна техният брой се увеличава. В скоро време те ще достигнат рекордната цифра от 1 милиард души, прогнозират статистиците. 

През 2012 г. хората по света, които пушат всеки ден, наброявали 967 милиона. От тази внушителна цифра става ясно, че те са нараснали с 245 милиона от 1980 година. 

Според специалистите армията от тютюнджии попълва редиците си прогресивно заради увеличението на населението в световен мащаб. През последните 50 години световната популация достигна 7 млрд. души и е логично броят на хората, придобили вредния навик, също да скочи, се посочва в проучването. 

Сериозно увеличение на любителите на дима се наблюдава в държавите с огромно население като Русия, Китай и Бангладеш. Първенец по брой на гражданите, минали към лагера на пушачите, са страните от Третия свят. 

Богатите държави са тези, които допринасят за численото надмощие на непушачите, показват данните.  

Според проучването всеки трети от 10 мъже е палил цигара всеки ден през 2012 г. През 1980 година всеки четвърти представител на силния пол е пушил ежедневно. Преди 2 години 6% от жените "са димили" без прекъсване, докато през 1980 година техният процент е бил 10%. 
Сред рекьордорките са гъркините и нашенките, като  жените пушачки у нас се нареждат на 2 място от гледна точка на огромния си процент. 

Начело на класацията за най-малко пушачи от глава на населението са двата карибски острова Антигуа и Барбуда. Там едва 5 на сто от гражданите палят цигари. 

Канада, Исландия, Норвегия и Мексико пък могат да се похвалят с най-висок процент на хората, които се отказват от вредния навик или никога не са посягали към него. 

Страната на дима пък се оказва Източен Тимор. Там 61% от населението пушат всеки ден.

Изследователите отчитат, че страните, в които се пуши масово, има висока заболеваемост. Сред тях са Гърция, Ирландия и Италия. 

Водещи

Най-четени