Бирата лекувала и рак? 31.01 | 15:06

Бодрият призив "Наздраве!" се окава повече от адекватен

От Александър Бакалов

Учени от САЩ са анализирали точната структура на съединения в бирата, придаващи характерния й вкус - постижение, което може да помогне за разработването на нови лекарства за диабет, някои видове рак и други заболявания, съобщава Science Daily. 

Специалистите от университета на Вашингтон са използвали  процес, известен като рентгенова кристалография, за да  анализират точната конфигурация на хумулоните - горчиви киселини в хмела, които придават специфичния вкус на бирата. 

Анализът на структурата на хумулоните и техните деривати е  важен за изследователите, търсещи начини да включат тези  вещества в лекарства, запазвайки благоприятните за здравето им  ефекти. 

Предишни проучвания са показали, че бирата и съдържащите се  в нея горчиви киселини оказват благоприятен ефект върху диабет, някои форми на рак, възпаления и дори за отслабване, припомнят ни от БТА. 

Авторите на проучването отбелязват, че любителите на бирата  не трябва да възприемат постижението им като покана да прекаляват с нея, вярвайки, че прекомерните количества ще им  осигурят добро здраве.

Водещи

Най-четени