Боровинки с грозденце хапни, болестите изгони 19.09 | 14:53

Според проучване тези плодове, съчетани с червено вино укрепват имунната система

От Гергана Златкова

Проучване показва, че червеното грозде, червеното вино и боровинките могат да спомогнат за укрепване на здравето чрез подсилване на имунната система на организма, съобщи в."Daily Telegraph”.

В ново изследване на учени от университета на Орегон е бил проверен ефектът на 446 различни съединения върху имунната система.

Установено е било кои две от тая са най-действени. Тези съединения са взаимодействали с витамин D, повишавайки активността на гена CAMP. А той спомага да се засили имунният  отговор. 

Първото съединение е ресвератрол, което може да бъде открито в червеното грозде и вино. Преди време бе установено, че то има още антираков ефект и намалява риска от сърдечносъдови болести.

Новата работа на учените от университета на Орегон е първото изследване, което показва нагледно как съединението си взаимодейства с витамина. 

Второто съединение е птеростилбен (съдържа се в боровинките, намалява показателите на холестерина), допълва БТА.

Доктор Адриан Гомбарт, ръководител на изследването, констатира: съвместната дейност на тези съединения с витамин D  еднозначно усилва експресията на гена CAMP. Този ген е задействан в работата на имунната система, както и витамин D.

Но за ресвератрола и птеростилбена в научните среди се заговори за пръв път. 

Засега изследванията са правени само върху клетъчни култури в лаборатории. Затова е трудно да се каже доколко съединенията, които са в състава на хранителните продукти, ще се окажат  ефективни и ще покажат същия резултат. 

Водещи

Най-четени