Броят на специализантите вече се определя от здравния министър 07.11 | 14:36

Той ще има думата и за реда на работата на Националната генетична лаборатория

От Елена Кирилова

Министърът на здравеопазването ще има правото да определя броя на местата за специализанти срещу заплащане, както и на местата за следдипломно обучение.

Това беше решено днес (7 ноември) на правителствено заседание, на което беше предложено да се промени Закона за здравето.

Идеята е да се подобрят дейностите, свързани с провеждането на следдипломно обучение за придобиване на медицинска специалност. Освен това ще се гарантира качеството на обучението и ще се даде възможност за утвърждаване на достатъчен брой места за български граждани по специалности, съобразени с потребностите на населението.

Законът е променен и в друга посока - вече има раздел "Защита от въздействието на нейонизиращи лъчения”. Според него в националното законодателство се въвежда Препоръка 1999/519/ЕО. С нея се регламентират изисквания и насоки към държавите-членки за гарантирането на безопасността на населението от въздействието на електромагнитни лъчения.

Чрез промяната се цели осигуряването на необходимия контрол върху излъчването на електромагнитни вълни от уреди и съоръжения, които излъчват, пренасят или трансформират електромагнитна енергия.

Министърът на здравеопазването ще е този, който има право да издава наредба за определяне на максимално допустимите нива на въздействие върху човека на електрически, магнитни и електромагнитни полета в честотния обхват от 0 Hz до 300 GHz. Става дума за такива от обекти с излъчващи съоръжения.

Записаното в закона гласи, че нивата, които са максимално допустими, ще бъдат определяни в две зони на въздействие, в зависимост от достъпа на населението до тях. Първата зона ще се нарича "достъпна зона” и към нея се обособява предпазна подзона, обхващаща жилищните сгради и обекти с обществено предназначение.

В обектите с излъчващи съоръжения ще бъдат определени хигиенно-защитни зони. Извън тях няма да бъде възможно възникването на неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, причинени от въздействието на електромагнитното поле.

Втората зона ще се нарича "труднодостъпна”, заедно с "достъпната” ще бъде съгласувана от главния държавен здравен инспектор.

Обектите, с излъчващи съоръжения, ще влязат в публичната информационна база данни. Тя се поддържа от Министерството на здравеопазването и ще бъде публично достъпна. Идеята на свободни достъп е гражданите да получават достоверна информация за въпросните обекти.

Последните промени в закона, обсъдени днес, предвиждат в правомощията на министъра на здравеопазването да влезе издаването на наредби за условията и реда на работата на Националната генетична лаборатория, изискванията към дейността на генетичните лаборатории, реда за регистрация, съхраняване, обработка и достъп до информацията в регистъра, както и изискванията към дейността на ДНК банките

Водещи

Най-четени