Бъз за добър тонус и нисък холестерол 16.11 | 09:58

Риганът, маточината, камшикът и жълтият кантарион са сред българските билки, съдържащи най-много антиоксиданти

От Андриян Георгиев

Бъзът влияе много добре върху организма и води до понижаване на холестерола. Това показват резултатите от проект на  Медицинския университет във Варна за изследване на влиянието на билките върху здравето на човека.

Риганът, маточината, камшикът и жълтият кантарион пък са сред българските билки, съдържащи най-много антиоксиданти. Това съобщи за БТА  доц. Диана Иванова, ръководител на катедрата побиохимия във висшето учебно заведение.

Доц. Иванова уточни, че е изследвано влиянието на билките върху тонуса на здрави хора. Данните все още се обобщават и тепърва ще бъдат представени пред научни форуми.

В момента варненските лаборатории работят по голям международен проект, финансиран по VII рамкова програма на ЕС. В него участват общо 22 партньори от Европа, САЩ, Канада и Австралия. Проектът е насочен към приложението на най-новите технологии за оценка на устойчивостта на човешкия организъм към околната среда и радикалите.

Варненските учени изследват проби от биологични материали от доброволци, които живеят в Лондон и се хранят по определени стандарти. Резултатите ще покажат кои научни методи са най-адекватни за оценяване на влиянието на храната върху здравето на човека. 

Водещи