Българин да се наричам, първо нещастие е за мене 09.12 | 14:22

Генетично ни е заложено да страдаме

От Гергана Златкова

Откриха причината да сме депресирани и тъжни. Оказва се, че няма какво да направим.

"Причините България да бъде обявена за "страдаща нация" са генетично заложени в нас. Те произтичат от нашата собствена природа", категорично заявява в интервю за "Новинар" народопсихологът проф. Николай Данчев.

По думите му нашата история не е чак толкова много радостна, особено в последните шестстотин години.

"Имам предвид от падането на България под турско робство, та до сега. Просто българинът е станал такъв, че и да му предоставим най-прекрасните условия за живот, той винаги предпочита да мрънка, да изживява себе си като един тъжен човек. Непрекъснато във всекидневието ние чувстваме тъга, разочарование и огорчение. Има народи, които живеят много по-тежко от нас.

Тънат в немотията и беднотията векове наред. На тези народи е необходимо много малко, за да задоволят собствените си потребности. - обяснява експертът и допълва - А българинът, колкото и щастлив да бъде, колкото и пари да му дадеш, колкото и хубави условия и хубава работа да му предоставиш, той предпочита да казва, че е тъжен, че е нещастен.

Така че ние сме си такива. Има и нещо друго, което е много характерно за нас. Ние не искаме да се променяме. Искаме да си останем такива", категоричен е Данчев.

Водещи

Най-четени