Българският маргарин не е вреден, твърдят специалисти 10.03 | 22:27

Кръглата маса на тема "Има ли трансмазнини в българските храни" даде яснота

От Боян Кърпачев

Темата с наличието на трансмазнини в българските храни и особено в маргарина се преекспонира, според доц. Пантелей Денев, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той бе участник в кръгла маса на тема "Има ли трансмазнини в българските храни", по инициатива на евродепутатът д-р Антония Първанова, предава БТА.

Доцентът уточни, че маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска влагането на преработени, хидрогенирани, мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Известно е, че хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията, чипса, във вафлите и останалите сладкиши.

Проблемът според доц. Денев се крие по-скоро в количеството на мазнините, които потребяваме, отколкото в тяхната структура. По думите му правилният термин е транскиселини и те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо /до 15 на сто/и т. н. Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация.

Д-р Антония Първанова, инициатор на дискусията, подчерта, че са опасни и частично хидрогенираните мазнини. Проблемите според нея включват липсата активно контролиращ орган, който да ни гарантира безопасността на храните, липсата на информациям на базата на която да направим правилен избор и размерът на шрифта на опаковката, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме.

Според д-р Антония Първанова не бива да се допуска реклама на вредни храни, особено, когато е насочена към деца. Родика Цену, диатолог и мениджър в една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години, фирмата е преформулирала производството на маргарин, без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Все още няма европейски регламент за трансмазнините. До края на годината всички европейски държави трябва да предадат докладите си със становище по отношение на трансмазнините в Европейската агенция за безопасност и здраве. На база на обобщен доклад на европейския орган Европейската комисия ще трябва да вземе становище за това дали да забрани трансмазнините, или те да останат като информиран избор, стана ясно на дискусията. За сега производителите на всички държави са задължени да изписват наличието и произхода на мазнините в продуктите на задните етикети. Диана Хусеин, председател на "Зелени инициативи", предложи докато регламентът не стане факт, трансмазнините да бъдат забранени поне в бебешките храни и помоли за съдействие за това евродепутатът Антония Първанова.

Водещи