Всеки четвърти 18-годишен младеж е с изваден зъб 29.11 | 15:33

Основен проблем е липсата на добра грижа за зъбите

От Елена Кирилова

Всеки четвърти 18-годишен младеж е с един изваден постоянен зъб, заяви д-р Николай Шарков, заместник-председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и председател на Националния съвет на програмата за силанизиране на зъбите на децата.

Сред основните проблеми са, че 33 на сто от младежите не си купуват четки за зъби, а едва 18% от нуждаещите се деца използват пакетите, които Националната здравноосигурителна каса им предоставя.

В програмата за силанизиране на детските зъби участват общо 400 зъболекари от страната, които се включват в нея на доброволен принцип.

По думите на Шарков до края на ноември месец тази година трябва да бъдат обхванати 20 хил. деца, а обработените постоянни детски зъби да достигнат 60 хил. броя.

84 на сто от кариесите на постоянните зъби засягат областта, в която се поставят силантите, сочи информация от Българския зъболекарски съюз. Според Виктория Жекова, която е ръководител на екипа за силанизиране у нас, само до средата на ноември са отчетени 30 хил. детски зъби, преминали силанизиране.

Статистиката показва, че средно за един регион са обработени по 517 зъба. В София, Варна, Пловдив и Перник кампанията е била най-масова, но тя е успяла да достигне и до малките населени места в България.

Кампанията ще бъде продължена и през 2013 г. Тя включва и елементи като поддържането на правилна устна хигиена, флуорна профилактика и правилно хранене.

Водещи

Най-четени