Готвената храна срещу суровата - коя да изберем? 05.12 | 15:20
Изследователи твърдят, че добре сготвената храна осигурява повече енергия, отколкото от полусуровата пържола
Обичате ли пържола алангле или пък предпочитате добре препечена? Ново проучване твърди, че хората са биологично адаптирани да не предпочитат полусурово приготвеното месо, пред добре препеченото.
Изследователите са открили, че месото осигурява повече енергия, когато е добре сготвено, като според тях готвенето изигра ключова роля в човешката еволюция.
Водещият автор на проучването Рейчъл Кармоди, доктор по човешката еволюционна биология в Харвардския университет, заедно с екип от изследователи сравняват как различните вариант за приготвяне на храна може да се отрази на енергийната й стойност.
За опита на експеримента те използвали мишки и открили, че енергията, която гризачите приемат е по-голяма, когато храната им е добре сготвена, отколкото, когато консумират полусурова такава, пише Theglobeandmail.
Изследователите хранели на отделни групи мишки с органични картофи или с органично постно говеждо месо, приготвени по различни начини, над 40 дни. Те проследили промените в телесната маса на животните, за да определят енергия, която приемат и промените в теглото им по време на режима.
Според хипотезата на изследователите промените в структурата на протеините при готвене може да позволи повече абсорбиране и усвояване от потребителя й. Освен това, готвенето прави мускулните влакна по-лесно за смилане, като увеличава площта на месо, което се обработва от стомашните киселини и ензими. Готвената храна също така може да убие патогените, като Е. коли и салмонела.
Техните открития подкрепят идеята, че традиционното броене на калории може би е неточна мярка на енергийното съдържание на храната. Това също така обяснява защо диетите със сурови храни обикновено водят до загуба на тегло.
Въпреки това, тези диети не са без риск, смятат изследователите. Според тях предишните проучвания твърдят, че суровоядците имат високи темпове на хроничен недостиг на енергия и при тях се наблюдава намаляване на фертилитета.
"Това откритие подсказва, че при хората, калориите, които са набавят чрез сготвената храна, са не само по-добър вариант, но и необходими за нормалната биологична функция," се казва в изследване, публикувано в the Proceedings of the National Academy of Sciences.
Водещи
-
КНСБ: Не сме доволни от решението за линията на бедност
Той уточни, че в България от 1991 г. има също препоръчителни коефициенти към минималната...
16.09 | 17:59
-
Жиголо №1 на Българиявлиза в "Биг Брадър"
Той е категоричен, че има имена, които никога няма да назове в ефир, защото те касаят...
16.09 | 17:45
-
Вижте дъщерята на президента във филма за Гунди
Филмът "Гунди – Легенда за любовта" на режисьора Димитър Димитров тръгва по големите български...
16.09 | 17:30
-
Владимир Путин подписа нов указ
С него руският президент разпорежда увеличаване на числеността на руската армия със 180 хил....
16.09 | 17:13
Най-четени
-
Сашо Диков май е намерил нова любов
Такова впечатление остави последният пост в инстаграм на Петя Дикова – дъщерята на спортния...
16.09 | 09:59
-
От „Възраждане“ ще се борят да са първа политическа сила в следващото 51-во Народно събрание
Това каза лидерът на партията Костадин Костадинов, след като представи пред медии водачите на...
16.09 | 17:00
-
Главчев даде яснота по въпроса с разшифроването на черната кутия на разбилия се самолет у нас
Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.
16.09 | 15:30
-
Пеевски: Най-малкото, което Радев трябва да направи, е да замълчи
"Най-малкото, което може да направи Радев е да замълчи", допълни Пеевски.
16.09 | 13:59