Готвената храна срещу суровата - коя да изберем? 05.12 | 15:20
Изследователи твърдят, че добре сготвената храна осигурява повече енергия, отколкото от полусуровата пържола
Обичате ли пържола алангле или пък предпочитате добре препечена? Ново проучване твърди, че хората са биологично адаптирани да не предпочитат полусурово приготвеното месо, пред добре препеченото.
Изследователите са открили, че месото осигурява повече енергия, когато е добре сготвено, като според тях готвенето изигра ключова роля в човешката еволюция.
Водещият автор на проучването Рейчъл Кармоди, доктор по човешката еволюционна биология в Харвардския университет, заедно с екип от изследователи сравняват как различните вариант за приготвяне на храна може да се отрази на енергийната й стойност.
За опита на експеримента те използвали мишки и открили, че енергията, която гризачите приемат е по-голяма, когато храната им е добре сготвена, отколкото, когато консумират полусурова такава, пише Theglobeandmail.
Изследователите хранели на отделни групи мишки с органични картофи или с органично постно говеждо месо, приготвени по различни начини, над 40 дни. Те проследили промените в телесната маса на животните, за да определят енергия, която приемат и промените в теглото им по време на режима.
Според хипотезата на изследователите промените в структурата на протеините при готвене може да позволи повече абсорбиране и усвояване от потребителя й. Освен това, готвенето прави мускулните влакна по-лесно за смилане, като увеличава площта на месо, което се обработва от стомашните киселини и ензими. Готвената храна също така може да убие патогените, като Е. коли и салмонела.
Техните открития подкрепят идеята, че традиционното броене на калории може би е неточна мярка на енергийното съдържание на храната. Това също така обяснява защо диетите със сурови храни обикновено водят до загуба на тегло.
Въпреки това, тези диети не са без риск, смятат изследователите. Според тях предишните проучвания твърдят, че суровоядците имат високи темпове на хроничен недостиг на енергия и при тях се наблюдава намаляване на фертилитета.
"Това откритие подсказва, че при хората, калориите, които са набавят чрез сготвената храна, са не само по-добър вариант, но и необходими за нормалната биологична функция," се казва в изследване, публикувано в the Proceedings of the National Academy of Sciences.
Водещи
-
Корнелия Нинова: Социалното напрежение след Нова година може до доведе до още по-голяма ескалация
Оставките в БСП бившият лидер на партията определи като „мимикрия“
18.12 | 19:00
-
5G мрежите вече са достъпни за повече от 90% от хората у нас
Това показват данните на социално-икономически анализ на Института за пазарна икономика
18.12 | 18:45
-
НА ЖИВО Протестът в София
18.12 | 18:28
-
ЕЦБ запази лихвените проценти без промяна
Централната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж за тази и следващата година
18.12 | 18:00
Най-четени
-
"Или пари днес, или кръв утре" - ключова среща на ЕС за финансиране на Украйна със замразени руски активи
„Путин разчита на нашия провал. Не можем да си го позволим“, заяви Кая Калас
18.12 | 13:10
-
България представя първите осем изтребителя F-16 Block 70
Преди дни в страната пристигнаха и последните два самолета от първата партида, с което...
18.12 | 10:45
-
Официално приеха осемте F-16 в авиобаза "Граф Игнатиево"
18.12 | 13:28