Готвената храна срещу суровата - коя да изберем? 05.12 | 15:20
Изследователи твърдят, че добре сготвената храна осигурява повече енергия, отколкото от полусуровата пържола

Обичате ли пържола алангле или пък предпочитате добре препечена? Ново проучване твърди, че хората са биологично адаптирани да не предпочитат полусурово приготвеното месо, пред добре препеченото.
Изследователите са открили, че месото осигурява повече енергия, когато е добре сготвено, като според тях готвенето изигра ключова роля в човешката еволюция.
Водещият автор на проучването Рейчъл Кармоди, доктор по човешката еволюционна биология в Харвардския университет, заедно с екип от изследователи сравняват как различните вариант за приготвяне на храна може да се отрази на енергийната й стойност.
За опита на експеримента те използвали мишки и открили, че енергията, която гризачите приемат е по-голяма, когато храната им е добре сготвена, отколкото, когато консумират полусурова такава, пише Theglobeandmail.
Изследователите хранели на отделни групи мишки с органични картофи или с органично постно говеждо месо, приготвени по различни начини, над 40 дни. Те проследили промените в телесната маса на животните, за да определят енергия, която приемат и промените в теглото им по време на режима.
Според хипотезата на изследователите промените в структурата на протеините при готвене може да позволи повече абсорбиране и усвояване от потребителя й. Освен това, готвенето прави мускулните влакна по-лесно за смилане, като увеличава площта на месо, което се обработва от стомашните киселини и ензими. Готвената храна също така може да убие патогените, като Е. коли и салмонела.
Техните открития подкрепят идеята, че традиционното броене на калории може би е неточна мярка на енергийното съдържание на храната. Това също така обяснява защо диетите със сурови храни обикновено водят до загуба на тегло.
Въпреки това, тези диети не са без риск, смятат изследователите. Според тях предишните проучвания твърдят, че суровоядците имат високи темпове на хроничен недостиг на енергия и при тях се наблюдава намаляване на фертилитета.
"Това откритие подсказва, че при хората, калориите, които са набавят чрез сготвената храна, са не само по-добър вариант, но и необходими за нормалната биологична функция," се казва в изследване, публикувано в the Proceedings of the National Academy of Sciences.
Водещи
-
Слави Трифонов иска въвеждане на дрегери във всички автобуси и таксита
Ако водачът е пил, компютърът блокира автомобила и водачът въобще не може да запали.
15.04 | 12:59
-
Ако на етикета на козунака пише, че е замесен с яйчен прах - това е ясен индикатор за компромис в качеството
Как да разпознаем качествения козунак?
15.04 | 12:30
-
Всяка пета фирма у нас планира съкращения
Технологичният сектор отстъпва лидерството си
15.04 | 12:15
-
Някои видове мухъл са безопасни, като тези, използвани в производството на сирене
Но битовата плесен върху хляб или други продукти не се отнася за тях.
15.04 | 11:45
Най-четени
-
ДПС-ДПС решава дали да продължи подкрепата си за правителството на премиера Росен Желязков
В събота Ахмед Доган се завърна в резиденцията си в Бояна известна също така като „Боянските...
15.04 | 09:30
-
Шишков: Липсват 1000 км магистрали
Защо не се правят основни ремонти на опасните отсечки. На магистралата до морето отново всичко...
15.04 | 10:16
-
Кога може да се прекъсне болничният?
Колко ще получите, ако сте болничен по време на празничните дни?
15.04 | 09:15