Грейпфрут – порция слънце посред зима 08.02 | 10:05

Цитрусовият плод е особено подходящ за консумация през настоящия сезон, но е добре да знаем защо

От Нели Минчева

Сокът от грейпфрут от край време се препоръчва като мощно средство за подсилване на имунната система и предпазване от настинки.

Какво още обаче може да ни предложи този цитрусов плод и дали пък няма и нещо, с което би могъл да ни навреди? Светлина по темата хвърлят от сайта FitWell.bg, а ние събрахме и обобщихме предоставената от тях информация.

На първо място е интересно да се отбележи произходът на грейпфрута и как се е родило неговото наименование (на английски "grape” означава "грозде", а "fruit” - "плод"). Всъщност горчивият вариант на портокала е плод на субтропично цитрусово растение, за което се смята, че се е появило за първи път на остров Барбадос, някъде през 18 век.

Предположенията на ботаниците са, че то е резултат от естественото кръстосване именно между портокал и помело. Кръстник на необичайния хибрид станал ученият Джонан Лунан. Той го нарекъл така, защото решил, че е нов сорт грозде, тъй като плодовете му образували гроздова структура.

Оказало се, че класификацията на Лунан е погрешна, но пък даденото от него име се ползва по света и до днес.

За най-голям производител на грейпфрути се смятат САЩ и по-специално – регион във Флорида, който предлага отлични условия за отглеждането му.

Защо да включим този плод в менюто си?

Първо, той е екипиран с цял отбор мощни антиоксиданти, между които и ликопен. Твърди се, че същият има силни противоокислителни свойства и че приемът му понижава риска от някои ракови заболявания. Освен това грейпфрутът може да се похвали с прилично количество от ценните минерали калий и магнезий.

Изключително богат е и на бета-каротин, както и на витамин B9. Досещате се сами – редовната му консумация съдейства за повишаване на имунната защита.

Да добавим, че в него има още пектин, който съдейства за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Резултатът е, че се подобрява инсулиновата чувствителност. Като стана въпрос за това, слънчевият плод може да се похвали и с нисък гликемичен индекс.

Отгоре на всичко този плод изобщо не е калоричен – в 100 грама има около 40 калории. Бонусът е съдържанието на инозитол - ензим, който стимулира разграждането на мазнините. Затова не е случайно, че много диетолози горещо препоръчват консумацията на грейпфрути. Има и измислени диети с тях.

Защо да не прекаляваме?

След всичко казано дотук е възможно някой да приеме, че грейпфрутът е универсално лекарство. Консумацията му наистина може да направи добра услуга на физическото ви състояние, но не бива да разчитате само на него, за да се чувствате добре.

Нещо повече, имайте предвид, че в грейпфрута присъстват няколко вещества със сложни имена, които всъщност не са съвсем полезни за организма ви. Две от тях, например, могат да възпрепятстват секретирането на специфичен ензим, необходим за производството на т. нар. женски хормон естроген. Това, от своя страна, може да увеличи опасността от рак на гърдата.

Грейпфрутът притежава и друга неприятна страна - неутрализира действието на някои видове лекарства. Което е причина много специалисти да препоръчват консумирането на сок от грейпфрут да се избягва при прием на медикаменти.

Тоест – възползвайте от слънчевото настроение, което може да донесе цитрусовият плод, особено подходящ за сегашните зимни дни, но го редувайте и с други негови "събратя", като например портокалите и мандарините.

Най-четени