Десислава Атанасова: Смятам да не използвам думата "реформа" 17.03 | 10:52

"Не се чувствам като хвърлена на кучетата", каза още новият здравен министър

От Кремена Бедерева

Много са министрите, които са се опитвали да правят някаква реформа, само че тя не е видима за хората – не се усеща от тях. Затова аз смятам да не използвам думата "реформа" в речника си и ще се опитам да балансирам нещата.

Това каза новоизбраната за здравен министър Десислава Атанасова в "Тази събота" по bTV.

Запитана защо д-р Стефан Константинов не е бил подкрепен от ГЕРБ, както той самият каза в мотивите си за оставката му като министър, тя каза, че поводът всъщност е бил цените на лекарствата – "а подкрепата я нямаше заради законодателните мерки." Политическите му партньори обаче не протегнаха ръка за помощ – заради конкретните законодателни мерки, които предложил пред здравната комисия в парламента, чийто председател бе Десислава Атанасова.

Тя отказа да коментира бившия здравен министър, с мотива, че не е добре да дава оценки за него - "това го направи премиерът", който преди дни коментира бившия си кадър като човек, който се движи след събитията и позволява друг "да му вади горещите картофи”.

Законодателят е имал воля това да се случи и това е облечено в Закона за здравното осигуряване и да се започне да се договорят по-ниските цени на лекарствата, смята Атанасова.

Запитана каква е вината на бившия здравен министър и дали наистина той не е бил подведен, както самият той твърдеше, след като бяха освободени шефките на двете звена и те са го подвели, Атанасова смята, че "твърденията на един човек, че не е чул, не е разбрал, изглеждат несериозно, защото правомощията му, които са му дадени е той да отговоря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае”.

"Това не е извинение, че не е разбрал, въпреки че цените на лекарствата се договорят от НЗОК, но наредбите се подписват от министъра на здравеопазването", уточни Атанасова.

"Ако е прочел писмата на Касата, щеше да разбере, че има проблем с цените на лекарствата", смята тя, тъй като е виждала документи на НЗОК, в които е било видно, че има повишение на цените на лекарствата. Това, че не е знаел, не е извинени, категорична бе Атанасова.

Тя уточни, че наредбите, по които се договарят цените на медикаментите, се подписва от здравния министър. Кореспонденция между него и здравната каса, на която Атанасова станала свидетел, съдържала предупреждения за проблема, които обаче не били отчетени от Константинов.

Здравната каса договаря цените на лекарствата, но какви отстъпки е имала от фирмите, не мога да кажа, допълни още новият здравен министър.

"Не се чувствам като хвърлена на кучетата, така или иначе трябва да се поеме и политическа отговорност за този сектор", коментира Атанасова. "Аз съм от ГЕРБ и съм част от структурата още от първия ден, от създаването на сдружение ГЕРБ, на ПП ГЕРБ, участвала съм във всички избори досега, била съм сред хората, знам техните проблеми, а един от основните проблеми е именно здравеопазването", продължи Атанасова.

На въпрос защо мисли, че ще успее, Атанасова каза, че ще бъде нескромно, ако да каже: "Да, аз ще успея, беше ми трудно и когато заех поста председател на здравната комисия като юрист, без медицинско образование". Но положителните оценки за работата й в комисията я обнадеждават и за работата й като министър на здравеопазването.

"Това, че не съм лекар, може би има своите предимства – аз няма да лекувам, а основните ми задължения ще подготвяне на законодателни промени", зарече се Атанасова.

Тя обмисля промяна в Закона за здравното осигуряване и здравните продукти. На въпрос дали иска да въведе ограничителен режим на цените на лекарствата, според нея режимът ще даде възможност на НЗОК да договаря цените, докато сега наредбата е забранявала Касата да договоря за всички продукти, а само за реимбурсираните от комисията.

"На разговор с премиера ми бе предложено да стана министър на здравеопазването, като имаше две предложения – моето име и това на Менда Стоянова, но винаги има възможност да се откаже", разказа Атанасова за момента, в който Борисов й е предложил да поеме поста на здравен министър.

"Седнахме да говорим за това, че трябва да има следващ здравен министър, кой би могъл да се справи, кой познава материята и така се стигна до моето име", продължи Атанасова.

Запитана отраз ли е приела, тя каза: "Не, малко по-късно отговорих, че приемам".




Водещи

Най-четени