Доматеният сок - полезната енергийна напитка 13.02 | 11:52

Той помага повече за възстановяването на мускулите

От Елена Кирилова

Не едно и две изследвания разкриват колко вредни са енергийните напитки. Вместо да прибягвате до тях в случай на нужда от тонизиране, то по-добре опитайте с чаша доматен сок. Той помага много по-добре за възстановяването на мускулите след голямо натоварване, твърдят гръцки учени, цитирани от Daily Mail.

Полезността на доматите се крие не само във витамините, но и в жизненоважните химикали, които помагат на мускулите да се възстановят, а на кръвната захар да се нормализира. Това води до нормализиране на нивата на ензимите и протеините, които увреждат мозъка и мускулите.

В рамките на проучването специалистите направили тестове с 15 атлети. В продължение на два месеца те ги изследвали преди, по време на тренировки и веднага след тях.

На деветима атлети давали доматен сок след тренировка, докато останалите получавали енергийна напитка. Оказало се, че доматеният сок е много по-ефикасен.

Според по-старо шведско изследване доматеният сок намалява и оксидативното увреждане на клетките след физическо натоварване.

Водещи

Най-четени