Един свят, един дом, едно сърце 29.09 | 07:00

Днес се отбелязва Световният ден на сърцето

От iNews.bg

Днес - 29 септември, се навършват 11 г. от отбелязването за първи път на Световния ден на сърцето. Тази годината темата на Световния ден на сърцето 2011 е "Един свят, един дом, едно сърце".

Международният ден се провежда от 2000 г. по инициатива на Световната федерация на сърцето и в партньорство с UNESCO.

Като част от тази тема, Световната федерация по сърцето, Световната здравна организация и Американската асоциация за сърдечни заболявания призовават хората да предприемат мерки за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, като се хранят здравословно, увеличат физическата активност и спрат да пушат.

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), сърдечно-съдови заболявания причиняват 29% от всички смъртни случаи в световен мащаб всяка година, което го прави убиец номер едно в света.

Рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и инсулт включват повишено кръвно налягане, холестерол и повишени нива на глюкоза, пушене, недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, наднорменото тегло, затлъстяването и липсата на физическа активност.

У нас Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с безплатни прегледи в УМБАЛ "Св. Георги" и клиниката по кардиология. "Идеята на консултациите ни е да обясним на пациентите, че близо 80% от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени със спазване на здравословна диета, редовна физическа активност и спиране на тютюнопушенето. Това означава хората сами да започнат да се грижат за своето здраве и да избягват рисковите фактори за развитие на кардиологични заболявания", обясни доц. Федя Николов, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Свети Георги".

Изследванията от последните години у нас показват, че около 70% от мъжете и 60% от жените имат нулева физическа активност. Същевременно с това 50% от хората прекарват над 300 минути дневно в седнало положение, коментират от Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Свети Георги".

Болница "Св. Екатерина” също ще отбележи Световния ден на сърцето - с откриване на мобилен пункт за безплатно определяне на сърдечно-съдовия риск. Това съобщиха от здравното заведение. Екип от специалисти на болницата ще извършва оценката и спрямо нея ще дава препоръки за намаляване на риска и подобряване начина на живот.

Инициатива е насочена към информираността на обществото относно рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови болести, както и към тяхната превенция и контрол. "Една от основните ни цели е до 2020 г. да се понижи смъртността от сърдечно-съдови заболявания сред българите с 20 на сто", каза проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

В Плевен също се организират безплатни консултативни прегледи. Инициативата е на университетската болница "Д-р Георги Странски", съобщиха от лечебното заведение. Кампанията е по инициатива на клиниката по кардиология и ревматология, а прегледите ще продължат до края на месеца. Желаещите граждани имат възможност да се прегледат всеки ден от 10.00 до 12.00 часа в един от трите кабинета - пред сградата на областната администрация, на входа на парк "Кайлъка" и в кардиологичния кабинет номер 405 на консултативно диагностичния блок след предварително записване на тел. 064/886-469. Координатор на акцията е доц. д-р Снежана Тишева, началник клиника по кардиология и ревматология към болницата.

Водещи