Епидемията в Германия се дължи на нов щам 02.06 | 16:32

От Световната здравна организация са категорични, че щамът е нов, много инфекциозен и токсичен

От Кремена Бедерева

Епидемията от Ешерихия коли (E.coli), която паникьоса тези дни Европа, се дължи на нов, много инфекциозен и токсичен щам от бактерии, с гени, резистентни към някои антибиотици, съобщиха китайски учени, цитирани от "Ройтерс".

Инфекцията с бактерията никога преди не е била виждана при избухване на друго заболяване, заяви говорителка на Световната здравна организация (СЗО).

"Щамът никога не е бил виждан в такава ситуация преди", заяви говорителката Афалук Батиасеви, като допълни, че СЗО изчаква за повече информация от лабораториите.

Русия забрани вноса на всички сурови зеленчуци от Европейския съюз, с което предизвика незабавна протест от страна на Европейската комисия.

Учените в Пекин в сътрудничество с University Medical Center в Хамбург, Германия Хамбург изследваха генома на бактерията три дни след получаването на ДНК-пробите. Според китайските учени Ешерихия коли е нов щам на бактерията, която е силно заразна и токсична.

Учените от Института по геномика в град Шънчжън, които анализираха гените на щама, заявиха, че той пренася гени, които са го направили резистентен в някои случаи на антибиотици и е високо токсичен.

Бактерията е тясно свързан с друг щам Е. коли, наречена Евратом 55989, който преди е бил изолиран в Централна Африка и известно, че причинявал тежка диария.

Властите все още са "на лов" за източника на новите бактерии, които се смята, че са заразили суровите зеленчуци. Избухването на епидемията от E.coli досега е убил най-малко 17 души и повече от 1500 са случаите на болни в осем европейски страни.

Смъртоносната бактерия носи няколко устойчиви на антибиотици гена, включително резистентност към аминогликозиди, макролиди и бета-лактамни антибиотици – всяка, от които прави лечение с антибиотици изключително трудно и неефективно.

E.coli може да се предава от човек на човек, но според експерти няма сигурни доказателства за това. Здравните експерти препоръчват строги мерки за хигиена, като миене на ръцете и цялостно почистване и приготвяне на храната.

 

Водещи

Най-четени