Ето защо е добре да си хапваме грейфрут 04.10 | 11:21

Цитрусовият плод влияе особено добре на бъбреците ви

От Гергана Златкова

Грейпфрутът и някои други цитрусови култури могат да предотвратят развиването на поликистоза - наследствено бъбречно заболяване, съобщи сп. British Journal of Pharmacology.

Това си свойство цитрусовите плодове притежават благодарение на веществото нарингенин, което им придава горчив вкус. 

Бъбречната поликистоза е генетично заболяване, при което в двата бъбрека се оформят и прогресивно нарастват множество кисти, водещи до хронична бъбречна недостатъчност. Заболяването съществува под две форми - автозомно доминантна и автозомно рецесивна.

При първата предаването на гена в поколението задължително ще доведе до клинична изява на болестта. При  втората е необходимо съчетанието на два гена, съответно от хромозомата на бащата и на майката, за да се развият симптоми. 

Унаследяването само на един ген прави лицето носител и той може  да го предаде в своето поколение. Учени от редица британски университети са се опитали да  установят дали могат да "блокират" заболяването. 

Робин Уилямс от кралския университет "Холоуей" и неговите колеги са изучили свойствата на нарингенина.

За целта те са използвали едноклетъчната амеба Dictyostelium, която при определени условия образува многоклетъчни тела със сложен строеж.

Тя се е превърнала в "индикатор" на това как нарингенинът регулира протеина PKD2, свързан с възникването на поликистозата.

Оказало се, че природното вещество, съдържащо се в цитрусовите плодове, може да блокира образуването на кисти. 

Водещи

Най-четени