Ето ползата от ГМО доматите 06.11 | 15:42

Нов вид генномодифицирани домати щадят сърцето

От Кремена Бедерева

Екип от американски учени е създал нов сорт генномодифицирани домати, които намаляват мастните отлагания, водещи до запушване на артериите. В този смисъл те могат да се превърнат в един от ключовете към здраво сърце, пише в Daily Express, цитиран от БТА.

С помощта на генното инженерство доматите са видоизменени така, че да произвеждат пептида 6F, който имитира функциите на ApoA-1 - основния протеин в липопротеина с висока плътност, известен като "добър" холестерол.

За целите на изследването учените от Калифорнийския университет са хранили мишки с лиофилизирани смлени домати. Впоследствие при гризачите са наблюдавани по-малко възпаления, повишена активност на ензима с антиоксидантни свойства параоксоназа, чиято дейност е свързана с понижения риск от сърдечносъдови заболявания, повишени нива на "добрия" холестерол, понижени нива на киселина, ускоряваща образуването на плаки, и по-малко атеросклеротични отлагания.

"Открихме нов и практичен начин за производството на пептид, който имитира функциите на основния протеин в "добрия" холестерол, но е в пъти по-ефикасен от него и може да бъде набавен чрез консумацията на домати", обяснява ръководителят на изследователския екип д-р Алън Фогелман.

Водещи

Най-четени