Заместващото майчинство ще се зачита за осигурителен стаж 02.11 | 12:18

Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, приети на първо четене от парламента

От Кремена Бедерева

За осигурителен стаж при пенсиониране да се зачита и периодът на износването на бременност при заместващо майчинство, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, приети на първо четене от парламента.

Вносител е Калина Крумова от "Атака". Измененията са част от пакета законодателни промени, предложени от Крумова, за регламентиране на заместващото майчинство.

Осигурителният стаж ще се смята за времето от ембриотрансфера до 42 дни след раждането, съобщава още БТА.

За тези периоди ще се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията. Осигурената за общо заболяване и майчинство заместваща майка има право на парично обезщетение, приравнено на това при бременност и раждане, за срок 87 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

Заместващите майки нямат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

Парламентът отхвърли изменения в Кодекса за социално осигуряване, внесени от левицата, които предвиждаха максималният осигурителен доход за съответната година се определя като десеткратния размер на минималната работна заплата, установена за страната.

Левицата искаше увеличаване тежестта за всяка година осигурителен стаж след навършване на установената възраст за пенсиониране за съответната година, без да е отпусната пенсия.

Водещи

Най-четени