Затлъстяването е най-големият здравословен проблем при децата 03.12 | 21:52

Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението

От Мая Александрова

Основните здравни проблеми при децата остават наднорменото тегло и затлъстяването.

Това сочат данните от Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и за изпълнението на Националната здравна стратегия през 2012 г. Очаква се докладът да бъде приет на редовно заседание на кабинета утре.

Друг извод в доклада е, че съществуващите териториални различия в нивата на отделните здравно-демографски показатели се запазват и през 2012 г., а ниското ниво на раждаемост и високата смъртност обуславят отрицателния естествен прираст на населението през последния 10-годишен период.

В документа се отбелязва, че продължават негативните промени и във възрастовата структура на населението, изразен е процесът на демографско остаряване, характерен и за другите държави-членки на ЕС. Средната продължителност на живота у нас продължава да нараства, но остава по-ниска от тази в ЕС.

Запазва се дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта, която остава по-ниска от средната стойност за ЕС.

Броят на абортите на 1000 живородени в България през 2012 г. е два пъти по-висок от средния за ЕС. Всеки десети аборт е извършен на лице до 19-годишна възраст.

Показателят на преждевременната смъртност запазва нивото си за последните пет години и продължава да е високо.

Всяка четвърта смърт е на лице, ненавършило 65 години. При мъжете преждевременната смъртност е два пъти по-висока от тази при жените.

България е страна с един от най-високите коефициенти за смъртност по всички причини сред страните от ЕС, независимо от изразената тенденция за намаление.

Запазва се структурата на смъртност, като водещи са болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията.

Продължава да е висока детската смъртност, независимо от изразената положителна тенденция към снижаване. Достигнатото равнище на детската смъртност е най-ниското в цялата история на
демографската статистика в България и въпреки това остава два пъти по-високо, отколкото в ЕС. Намалява майчината смъртност.

Здравното състояние на децата и учениците не се различава съществено от предходните години. Основните здравни проблеми остават наднорменото тегло и затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система.

Незадоволителен остава обхватът на учениците с профилактични прегледи, особено във възрастта 14-18 години.

През 2012 г. всеки трети българин е ползвал системата за спешна медицинска помощ за решаване на здравен проблем. Нараства търсенето на спешна помощ поради затруднения в достъпа до извънболнична и болнична помощ, в това число и поради нарушени здравноосигурителни права.

Обемът на осъществяваната дейност от центровете за спешна медицинска помощ бележи увеличение, като половината от тази дейност е свързана с оказване на медицинска помощ на пациенти, които следва да се обслужват от лечебните заведения за първична и специализирана извънболнична помощ и не са обект на системата за спешна медицинска помощ, предаде БТА.

Водещи

Най-четени