Здравеопазването ни е лошо според 50% от българите 16.12 | 16:42

Според 39,7% от българите лекарите мислят повече за пари, отколкото как да помогнат на пациента

От Андриян Георгиев

Всеки втори българин смята, че здравеопазването ни е лошо, каза доц. Лилия Димова, българският координатор в Международната програма за социални изследвания.

Димова цитира данни от проучване, извършено в периода август-септември 2011 г. сред 1 003 души в сто населени места.

Мит е, че в България инвалидите и тежко болните са много, каза Димова. Страната ни се нареждала на едно от челните места, в които хората нямат тежки здравословни проблеми или инвалидизации, добави тя, цитирана от БТА.

На първо място като причина за сериозни здравословни проблеми 78,2% посочват бедността. Лекарите и медицинските сестри са спечелили доверието на всеки трети българин, но на най-голямо доверие се радват фармацевтите.

Най-голямо доверие са спечелили лекарите в Бургас - 82 на сто, в Силистра и Търговище - 70 на сто, но в столицата са 40%. 36,9% от запитаните отговарят, че лекарите ни са добри и високоспециализирани професионалисти, но според 45 на сто медицинските умения на лекарите не са толкова добри, колкото би трябвало да бъдат.

Пак всеки трети смята, че само някои от лекарите са загрижени за пациентите си.

Според 39,7% лекарите мислят повече за пари, отколкото как да помогнат на пациента.

47 на сто от анкетираните отговарят, че може да се вярва на медиците, но 22 на сто споделят напълно противоположно мнение.

Здравната ни система не работи добре според 45% от участниците в проучването. 41 на сто смятат, че тя се нуждае  от радикални промени.

Всеки трети отговаря, че най-важният и наболял проблем на България са бедността и здравеопазването. 

Водещи