Интерпол се включва в борбата с фалшиви лекарства 13.03 | 09:45

Агенцията дава милиони за повишаване на обществената информираност

От Елена Кирилова

Интерпол е сключил договор с фармацевтичната промишленост за борба с фалшивите лекарства, съобщава BBC.

За целта агенцията се е споразумяла с 29 от най-големите фармацевтични компании в света. През следващите три години тя ще предостави сумата от 4,5 млн. евро, която ще отиде за борба с разпространението на фалшиви лекарства.

"Необходими са глобални усилия, за да се преборим с тази заплаха”, заявиха от Интерпол, подчертавайки, че разпространението на подобни медикаменти подлага на риск живота на милиони хора всеки ден.

По думите на Кристофър Вийбакхер, главен изпълнителен директор на френска фармацевтична компания, 10% от лекарствата в света са фалшиви, а в някои по-бедни страни това число може да достигне до 50%.

Парите на Интерпол са предвидени за създаването на нова програма за подобряване на борбата срещу фалшивите медикаменти. Част от сумата ще отиде за повишаване на обществената информираност за опасностите от този вид лекарства.  

По данни на Световната здравна организация повече от 50 на сто от лекарствата, купени онлайн, са фалшиви.

Друга част от парите ще бъде използвана за подпомагане на отделни държави за разкриване на фармацевтични престъпления и разкриване на мрежите на организираната престъпност, продаваща фалшиви медикаменти.

Водещи

Най-четени