Искат фонд за превенция на тютюнопушенето 12.12 | 12:50

Кирил Гумнеров и Стоян Иванов настояват да се обсъдят промени за отпадане на забраната преди Коледната ваканция на НС

От Кремена Бедерева

Независими депутати предлагат да се създаде фонд за превенция на тютюнопушенето, но искат бързо отпадане на пълната забрана за пушене.

Независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов настояват парламентът да обсъди внесените от тях законови промени за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене преди Коледната ваканция на Народното събрание, съобщава БТА.

Необходимо е този въпрос да бъде разгледан възможно най-скоро, защото всеки ден забавяне носи нови щети на бизнеса и изпраща хора на трудовата борса, обявиха двамата депутати.

Те внесоха измененията, които предстои да бъдат гледани от здравната комисия в Народното събрание.

Преди дни пред iNews народният представител Кирил Гумнеров – вносител на законопроекта, отменящ изцяло пълната забрана за тютюнопушене, коментира, че след като определени кръгове от ГЕРБ явно са разбрали, че забраната за тютюнопушене не им носи позитиви с оглед на наближаващите избори, се чудят как да дадат крачка назад.

Той подчерта, че отдавна се носят слухове, че определени кръгове от ГЕРБ, които разбрали, че "забраната на тютюнопушенето е идиотска, са щели да предложат отмяната й".

"Проблемът е икономически. Категорична забрана за пушене в заведенията, приета точно в този момент, когато икономиката на България и без това "издъхва", ще доведе до това, че между 30-50 хил. души ще останат без работа, защото поне 5-6 хил. заведения ще затворят врати", смята депутатът. 

Водещи