Как стресът съсипва здравето? 01.04 | 16:47

Той може да доведе до хронични заболявания и редица други проблеми

От Елена Кирилова

Никой не е имунизиран към стреса, ето защо науката се е заела с нелеката задача да открие как точно ни влияе ежедневното напрежение. Само през миналата година излязоха редица изследвания, показващи както психическия ефект от стреса, така и отражението му върху физическото ни здраве.

За да се справим със стреса, трябва първо да го познаваме. Ето защо ви предлагаме няколко важни факта за стреса, поднесени от Huffington Post.

Стресът вреди на тялото ви

Изследване от септември 2012 г. показва, че твърди много стрес в работата увеличава риска от инфаркт. Учените от Университетския колеж в Лондон показва, че прекаленото напрежение в работата увеличава с 23 на сто риска от сърдечен удар. Освен това работният стрес може да окаже влияние върху здравето на жените, по-специално чрез повишаване на риска от развиване на диабет. Стресът може да ускори процеса на стареене.

Усмивката - защитник срещу стреса

Истинската искрена усмивка може да помогне за понижаване на сърдечната честота след стресиращо събитие, сочи проучване, публикувано в списание Psychological Science. Експертите препоръчват следващият път, в който попаднете в задръстване или се почувствате под напрежение, да се опитате да задържите усмивката на лицето си за миг. Ефектът от това ще е чисто психологически, но може да има и други ползи, защото успокоите ли се, значи ще предпазите и сърцето си.

Важно е как се справяте със стреса

Не става дума единствено за стреса, а и за това как хората го преодоляват. Изследователи от Университета в Охайо са открили, че когато човек бъде накаран да мисли за нещо стресиращо, нивата на C-реактивния протеин в тялото му се повишават. Възприемането на стреса пряко засяга здравето. Хората, които вярват, че са стресирани, имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, а в бъдеще могат да развият артрит и други хронични заболявания.

Хроничният стрес може да увеличи риска от диабет при мъжете

Мъжете, които живеят в непрестанен стрес, са с повишен риск от диабет, сочи проучване на учени от Университета в Гьотенбург.

Стресът влияе на бременността

Тежкият стрес може да повлияе на изхода от бременността. Рискът от раждане на мъртво дете е 2,5 пъти по-висок за жените, които са преживели големи стресови събития в живота си, в сравнение с тези, които са били подложени на по-малко стрес. Въпреки това учените подчертават, че цялостният риск от раждане на мъртво дете заради прекомерно високи нива на стрес, все още е относително малък.

Водещи

Най-четени