Каква невероятна полза ни носи бракът 31.03 | 13:52

Женените страдат по-малко от сърдечни заболявания

От Боян Кърпачев

Женените хора страдат по-малко от няколко вида сърдечно-съдови заболявания в сравнение с несемейните, разведените или овдовелите. Връзката между брака и по-ниската вероятност за съдови заболявания е особено изразена преди 50-годишна възраст.

"Тези открития със сигурност не трябва да карат хората да се женят, но е важно да се знае, че решенията по отношение на връзката може да имат важни последици за сърдечното здраве", заявява д-р Карлос Алвиар, сътрудник в кардиологичното отделение на New York University Langone Medical Center, и водещ изследовател на проучването.

"Ние разгледахме цял спектър от взаимовръзки между хората", казва Алвиар.

Изследователите анализирали база от данни на повече от 3,5 милиона души, които били изследвани за сърдечно-съдови заболявания. Те засекли сърдечно-съдовите рискови фактори с демографския профил на пациентите. Традиционните фактори са високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене и затлъстяване. Възрастта на участниците варира между 21 и 102 години, като средната възраст е 64 години, а 63% от тях са жени. Като цяло, близо 70% (2,4 милиона) били женени, 13% (477 577) били вдовец/ица, 8,3% (292 670) били неженени, а 9% (319 321) били разведени.

След отчитане на възраст, пол, раса и други фактори, учените открили, че семейното положение е пряко свързано със сърдечно-съдовите заболявания. Тези заключения били валидни както при мъжете, така и при жените.

По-конкретно, женените хора имат 5% по-нисък шанс за каквото и да е съдово заболяване в сравнение с неженените. Те имат 8, 9 и 19 процента по-ниска заболяваемост от съответно абдоминална аортна аневризма, мозъчно-съдова болест и периферна артериална болест.

Разведените и вдовците имат най-голяма вероятност за съдово заболяване. Вдовците имат 7% по-висок шанс за заболяване от коронарна болест на сърцето. Разведените страдат повече от другите от коремна аортна аневризма, коронарна болест на сърцето и мозъчно-съдова болест.

За хората на възраст от 50 или по-малко години бракът е свързан с 12% по-ниски коефициенти на всяко съдово заболяване.

"Разбира се, вярно е, че не всички бракове са еднакви, но размера на това изследване компенсира колебанията в добрите и лошите бракове", казва Алвиар.

Водещи

Най-четени