Какво е общото между кръстосаните крака и инсулта? 14.10 | 10:28

Хората, които са в състояние да кръстосват своите крака без проблем - скоро след тежък инсулт, е по-вероятно да се възстановят по-бързо

От Кремена Бедерева

Повечето от нас го правят, без дори да се замислят, но кръстосването на краката може да е голям проблем за някой, който току-що е претърпял инсулт, според ново проучване.

Немски учени установили, че хората, които са в състояние да кръстосват своите крака без проблем - скоро след тежък инсулт, е по-вероятно да се възстановят по-бързо и по-успешно.

"Те открили, че пациенти, които могат да си кръстосват краката, се справят по-добре", разказва неврологът д-р Ирене Катзан, която обаче не е взела участие в проучването, пише foxnews.

"Те се справят по-добре, когато трябва да се освободят от отговорност и когато лекарите ги повикали една година по-късно, те ​​продължавали да се справят по-добре от пациентите, които не можели да си кръстосват краката", обяснява още специалистът.

За целите на проучването, изследователите в университета в Мюнхен наблюдавали 68 пациенти, с мозъчен инсулт в продължение на една година. Резултатите показват, че хората, които са били в състояние да си кръстосат краката в рамките на първите 15 дни след заболяването, имат по-малко неврологични проблеми, при тях риска от фатален край е по-малък, а освен това те били по-независими в ежедневието си и се оправяли добре и сами.

Според изследователите, провели проучването, "този метод" - на кръстосването на краката, може да бъде един лесен начин лекарите да могат да определят какви са шансовете на пациентите и кой от тях имат по-добър такъв за възстановяване. Изследването е публикувано в сп. Neurology.




Водещи