Кой ще оглави НЗОК? 28.03 | 10:49

ГЕРБ предлага Пламен Цеков - той вече прави планове за справяне с проблемите в здравеопазването

От Кремена Бедерева

Смятам, че демонополизация е неточен термин. По-скоро трябва да има допълнителни здравни каси или здравноосигурителни дружества. Това е въпрос на коментар и от специалисти, защото в здравноосигурителния модел, наложен в Европа като най-масов, винаги има една структура, която е основна Здравна каса. Така че това може би трябва да се случи в България, но смятам, че към момент икономическата ситуация не го позволява.

Това каза кандидатираният за управител на НЗОК от ГЕРБ Пламен Цеков в ефира на БНР. Цеков обеща да предложи нов вариант за финансиране на болниците, но това ще стане през юни.

Той отказа да влезе в подробности: "Имам намерения, но това не може да бъде осъществено едностранно и еднолично от мен. Смятам към края на май и юни месец, когато започне работата по бюджетите за следващата година, да предложа вариант за финансиране на лечебните заведения, който ще е малко по-справедлив и по-демократичен, т.е. няма да има субективен фактор".

По думите му анализът е показал, че голяма част от болниците не са усвоили бюджетите си за първото тримесечие, а само две лечебни заведения са превишили заложения лимит. Цеков отрече съобщенията, че парите за хемодиализа ще се свършат още през август.

"Това, което знам по отношение на хемодиализата е, че предвидените средства за тази година са точно толкова, колкото са били и миналата година, т.е. за да се случи това нещо парите да стигнат до юли месец, означава да се увеличат двойно пациентите на хемодиализа. Вече тече събиране на информация, за да видим колко са пациентите на хемодиализа, защото тази информация Касата я няма. Очакваме да я имаме до края на месец. Тогава ще можем да преценим дали има риск или не. Аз лично смятам, че няма риск", обясни още той.

Кандидатираният за управител на НЗОК се ангажира да намали цените на лекарствата чрез директно договаряне с производители и доставчици. Отпадането на ДДС за лекарствата обаче не е реалистично през тази година, а за следващата ще зависи от състоянието на икономиката и бюджета.

От своя страна депутатът от ДПС Нигер Джафер каза, че партията на Доган няма да подкрепи Цеков. "Последните назначения на ГЕРБ в сферата на здравеопазването показаха, че ГЕРБ нямат толкова дълга резервна скамейка, както казваха. Всяко ново назначение, според нас, вече служи само за леко поосвежаване на образа на управляващата пария, но тя няма да доведе до нищо по-добро за пациентите и лекарите".

"Оказа се, че парламентът крие тежката артилерия на ГЕРБ, нещо, което и ние не сме подозирали, защото първо се твърдеше, че хората, които се назначават трябва да са експерти. След три назначения и провали в областта на здравеопазването като министри и шефове на НЗОК тези дни беше назначен четвъртият министър на здравеопазването и ни предстои да обсъждаме четвъртата кандидатура за директор на Касата", попита Джафер.

"Оказа се, че сега управляващите и премиерът залагат чисто на партийни кандидатури, което е обратна мнението му", допълни тя. "Ако Пламен Цеков бъде избран, ще има една много важна задача - да се справи с проблема на финансирането на болниците, да коригира методиката, по която се плащат парите на болниците", обясни Джафер.

"Ние няма да подкрепим кандидатурата на Пламен Цеков за този пост, защото нашата позиция е принципна. Ние казахме, че с липсата на цялостна политика в областта на здравеопазването, която и да е личност няма да промени нищо, но ние сме готови да подкрепим демонополизация на Касата", беше категорична Нигер Джафер.

Парламентът ще избере управител на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) утре - 29 март. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ. Те предлагат за поста депутата д-р Пламен Цеков. Точката ще бъде втора от пленарното заседание.

Водещи

Най-четени