Красивите родители с по-големи шансове за дъщери 30.11 | 16:48

С всяко следващо поколение жените стават по-красиви от мъжете

От Нели Минчева

Двойките, които не се отличават с особено атрактивен външен вид, имат по-големи шансове да се сдобият със син, докато красивите родители по-често се радват на дъщери. До този извод са стигнали специалисти по еволюционна психология от Лондонския институт по икономика.

Изследването на експертите се основава на наблюдения през 1958 г., покриващи 17 хиляди 7-годишни деца. Първокласниците били оценени от своите учители и разделени на две групи: красиви и непривлекателни.

В наши дни лондонските учени се свързали с тях отново, за да проверят с какъв пол са децата им. Откритието е, че тези, които са определени като красиви, имат приблизително равен брой дъщери и синове, докато тези с по-невзрачна визия са станали родители предимно на синове.

В сходно проучване, публикувано преди две години, същият британски екип е изчислил, че при родителите с привлекателна външност има 26% по-голяма вероятност първродното дете да бъде дъщеря, а не син. Наложилата се естествена тенденция повелява, че жените на планетата с всяко следващо поколение стават по-красиви от мъжете.

Психолозите дават и нестандартно доказателство на теорията за силите на еволюцията - доскорошната най-красива двойка на Холивуд - Брад Пит и Анджелина Джоли, чието първо дете е Шайло Нувел, дъщеря, както и друга звездна двойка – Рийз Уидърспуун и Райън Филип, също с първа рожба момиче – Ава.

Водещи

Най-четени