Лекарите ни недоволни от заплатите си 31.03 | 10:23

Това показват данните от международен проект, публикувал специален доклад за удовлетвореността на лекарите от работата им в България

От Кремена Бедерева

83% от лекарите, работещи в държавния сектор, са недоволни от месечното си възнаграждение. Най-голяма неудовлетвореност изпитват лекарите, работещи в болниците (62%) и университетските клиники (53,8%), които са готови да сменят работното си място.

Това показват данните от международния проект www.healthgrouper.com, който публикува специалния доклад за удовлетвореността на лекарите от работата им в България. Проучването потвърждава някои от актуалните и общопознати проблеми, но също така и дефинира фактори, влияещи положително на работата на лекарите.

Над 60% от всички анкетирани лекари са изразили всеобща неудовлетвореност от работата си като такива. 72.6% от специалистите определят стреса в работата като водещ фактор, влияещ негативно на удовлетвореността от работата. Отново стресът е по-голям между лекарите, работещи в държавния сектор.

И oт друга страна обаче, изследването определи и положителни елементи в работата на здравните специалисти - 72% от лекарите са доволни от сътрудничеството, което имат с колегите, а над 83% са доволни от статуса си между пациентите.

Интерес буди фактът, че докато лекарите се чувстват уважавани и ценени от страна на пациентите си, то приблизително половината или 47% са на противоположното мнение по отношение на обществото.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78,6% обмислят да заминат в чужбина, а значително по-малък процент (16,5%) искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор. Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.

Въз основа на анализа на резултатите от международния проект www.healthgrouper.com се сегментират няколко основни заключения и препоръки, по които трябва да се работи в следващия период:

- необходимо е развитие на стратегията за здравната система през следващите десет години, като в този процес трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни;

- необходима е ясна професионална и политическа визия дали въвеждането на конкуренция в областта на здравното осигуряване ще успее да удовлетвори очакванията на лекарите и пациентите;

- да се предприемат спешни мерки за намаляване на административното натоварване на лекарите, което им пречи в процеса на лечение;

- да се организира публичен дебат между главните редактори на медиите с представители на лекарската професия, с цел да се създаде подкрепа и атмосфера на толерантност в обществото, между медиите, журналистите, пациентите и лекарите.

Водещи

Най-четени