Можем ли да заменим досадния звън на будилника сутрин? 11.08 | 10:44

Настройте съзнанието си, наспете се добре и се събудете с изгрева на слънцето

От iNews.bg

Алармата звъни и прекъсва най-сладкия сън рано сутрин. Обикновено това е картинката в почти всяка спалня по света. Има обаче начин да привикнем организма си и да се събуждаме сами без досадните часовници, разказват от buzzle.com.

На първо място подгответе съзнанието си, че ще трябва да се става рано. Щом се озовете в леглото си кажете нещо като "Искам да се събудя в пет сутринта" и си го повторете поне десет пъти. Изненадващо, но повечето хора се "слушат" и успяват да се събудят точно в уречения час. Учените от векове се опитват да разгадаят как точно мозъкът ни успява да следи времето след като заспим, но именно там се крие тайната на този метод.

Друга хитринка е да спим достатъчно – обикновено възрастен човек има нужда от осем часа сън, а младежите – поне 10 часа. Когато фиксирате точните часове на лягане и ставане – организмът обикновено привиква и се събужда сам в уреченото време.

За естественото събуждане помага естествената светлина – поставете леглото си така, че първите лъчи на слънцето да влязат в стаята и да ви събудят нежно, без необходимостта от досадния звън на часовника.

Учените са установили, че при заспиване температурата на тялото рязко пада и се покачва след събуждане. Това също може да бъде използвано за естествения будилник – ако използвате климатик в стаята, в която спите, използвайте таймера и спрете охлаждането около половин час преди часа, в който трябва да станете.

Освен досаден звън, повечето будилници и алармени системи могат да възпроизвеждат приятна музика, която събужда по-внимателно. Друг начин за събуждане с помощта на звуци е да оставите отворен прозореца – разбуждането на града ще свърши същата работа.

Обедната почивка е приятна, а следобедната дрямка помага на съзнанието и тялото да си починат. Заради нея обаче може да останете будни до по-късно и да се успите на сутринта.

На помощ в сутрешното събуждане могат да дойдат и домашните любимци. Кучетата се настройват към човешките навици, например. Можете да дресирате домашните животни да ви събудят практически във всеки един час.

Водещи

Най-четени