Защо се събуждаме рано-рано и през уикенда? 16.06 | 14:08

Според учените мечтаното излежаване до късно в леглото може да стане, ако спим по 6 часа на нощ

От Кремена Бедерева

След изморителната седмица на работа и липсата на сън след ранното ставане в бързане към работното място, всеки се надява да дойде уикенда, за да поспи до късно и да навакса с пропуснатия сън.

Но невинаги това се получава. Много пъти желанието за излежаване в леглото в почивните дни не се осъществява, както сме го планували, а напротив – хората се събуждат рано-рано.

Учените търсят отговора на тази загадка, като смятат, че това се дължи на нередовния сън и ако сънят се ограничи до 6 часа на нощ, то след 2 нощи хората ще се чувстват възстановени и ще успяват да регулират съня си.

Сънният експерт и професор по психиатрия  Александрос Вгондзас наблюдавал млади мъже и жени 13 последователни нощи в сънна лаборатория. През първите 4 нощи те спали 8 часа. След това изследователят намалил съня им до 6 часа на нощ за 6 дни, последвани от 3 "възстановителни нощи", които били с продължителност на съня от 10 часа.

"След една работна седмица, без достатъчно сън, 2 нощи за възстановяване се оказват напълно достатъчни за подобряване на сънливост, но не и на производителността на човек", смята експертът, пише още Daily mail.

Според него обичайната практика за прекаляване със съня през уикенда след натоварена седмица, не е достатъчна за преодоляване на нарушенията в когнитивната функция в резултат от липсата на сън. Затова много хора не успяват да регулират съня си и през уикенда продължават да спят по-малко.

Но има някои добри новини - най-малко за мъжете, за които е трудно да се измъкнат от леглото през уикенда.

Изследването показва, че те са по-малко способни да се справят с липсата на сън от нежния пол - което означава, че ако някой заслужава излежаването в леглото до късно през деня, то определено това са мъжете. Това може да се обясни с факта, че жените спят по-дълбоко от мъжете.

При жените, но не и при мъжете, дълбокият сън има защитен ефект. Поради тази причина жените могат да се справят по-добре с липсата на сън през седмицата и тяхното възстановяване е по-пълно, след като са спали по-дълго 2 нощи подред.

Но жените не трябва да се откажат лесно от мечтаното излежаване през уикендите. Предишно проучване, проведено в няколко лондонски университета, заключава, че липсата на сън може да бъде свързана с проблеми със сърцето при жените.

Водещи

Най-четени