Намери се решение с проблема за лекарствата на военноинвалидите и ветераните 06.08 | 19:14

Променя се само формата на финансирането

От Ивелина Георгиева

Отговорните институции намериха решение на проблема с отпускането на средства и доставянето на лекарства за военноинвалидите. Това коментира министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след среща при държавния глава Росен Плевнелиев.

На заседанието присъстваха зам.-министрите на финансите, отбраната и социалната политика и представители на военноинвалиди и ветерани.

Решението е намерено чрез споразумение от Агенцията за социално подпомагане, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съгласно списък, утвърден от здравното министерство и със средства от държавния бюджет.

Механизмът ще се осъществява по следния начин – ветераните и военноинвалидите ще се снабдяват с лекарствата си от аптеките, а те от своя страна ще се отчитат на Здравната каса.

НЗОК пък ще получава финансиране за тези лекарства от Агенцията за социално подпомагане чрез пари от националния бюджет.

Подписването на споразумението ще бъде факт в порядъка на две седмици, уточни още Атанасова. Тя увери, че ветераните няма да плащат лекарствата си и редът, по който се снабдяват с лекарствата, не се променя.

Промяна има само по отношение на финансирането, което вече не е от общините, а чрез НЗОК, защото така има по-добър контрол, допълни здравният министър.

Водещи

Най-четени