Не плащат здравни вноски – дават всичко при лекаря 19.11 | 13:07

Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Таня Андреева

От Кремена Бедерева

"Хората, които имат възможност и не плащат здравните си вноски, ще заплащат напълно лечението си в болниците, освен ако състоянието им не е животозастрашаващо."

Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА.

По думите ѝ няма да се предлагат екзотични идеи, ще има ясен регламент, за да не се чувстват притеснени болниците да отказват диагностика и лечение, освен когато става дума за животозастрашаващо състояние.

За целта ще бъдат променени няколко нормативни акта.

Тя обяви, че в момента се разработва методиката на здравната карта, а амбицията на експертната група е тя да е готова до края на март следващата година. Андреева обясни, че в методиката влизат много критерии, като възраст на населението, заболеваемост, инвалидизация и др.

Министърът уточни, че в работа на здравната карта няма заложени механизми едни или други болници да не могат да сключват договор със здравната каса.

"Ако има болници, които се чувстват в риск, защото не са изпълнили критериите, има достатъчно време, за да ги ревизират", обясни Андреева.

Министърът каза още, че средствата за здравно обслужване на бежанците са предвидени в централния бюджет, те са към МВР и Агенцията за бежанците, а министерството получава за всичко допълнителни субсидии, както за ваксинирането за полиомиелит.

Андреева допълни, че няма данни от Световната здравна организация и от главния санитарен инспектор за редки и страшни болести на бежанците от Сирия. Новостта е единствено полиемиелитът, поясни министърът.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева е във Варна, където посети университетската болница "Св. Марина" и Медицинския университет в града.

Тя присъства на водосвет на Ангиографска хибридна лаборатория и на откриване на Център по редки болести. По-късно днес министър Андреева ще се срещне с представители на дружеството на инвалидите във Варна.

Водещи

Най-четени