Не прегрявайте мозъка си, за да спите добре 14.06 | 11:01

Понижаването на температурата на мозъка, забавя дейността му и това му помага да почива, твърди ново проучване

От Кремена Бедерева

Изследователи установили, че страдащите от безсъние заспиват по-бързо и се радват на по-спокоен сън, ако спят с шапка, пълна със студена вода. Те вярват, че понижаването на температурата на мозъка, забавя дейността му и така му помага да почива.

"Надяваме се, че изобретението може да се окаже ефективно лечение за страдащи от безсъние, без необходимостта от хапчета за сън", казват изследователите, цитирани от Telegraph.

Д-р Ерик Нофзингер, от Университета в Питсбърг, който ръководи изследването, казва: "Най-важният извод от това проучване е, че ние може да имаме благоприятно въздействие върху съня на пациентите, страдащи от безсъние, чрез безопасни, не фармацевтични механизми, които може да станат широко достъпни за домашно ползване".

Изследователите провели експеримент с пациенти, страдащи от безсъние. Те тествали 12 души с първично безсъние и 12 здрави пациенти, като след това сложили на всичките меки пластмасови шапчици. Те съдържали тръби, напълнени със студена вода, която се разпространявала с различна скорост.

Те установили, че тези, които страдали от безсъние, заспали за 13 минути, а останалите - за 16 минути, като и двете групи спали 89 на сто от времето, което са били в леглото.

"В основата си медицинско лечение на безсънието залага на предписването на сънотворни медикаменти или хапчета за сън, но само около 25% от пациентите, които ги използват, се чувстват доволни от тях, тъй като повечето хора имат опасения относно страничните ефекти и възможността за зависимост от тези хапче", допълва ръководителят на изследването.

Според него пациентите търсят естествени, не фармацевтични средства, за да преодолеят безсънието си през нощта. Определянето на дозата ще подобри това устройство, използвано в проучването и ще отвори вратата към нови, сигурни и по-естествени начини за постигане на възстановителен сън", смятат изследователите.

Водещи

Най-четени