Ненков: Има риск от ебола в Мизия 12.08 | 14:12

В Спешна помощ има практически проблеми, призна служебният здравен министър

От Теодора Кокаланова

Има риск от ебола в Мизия, ако не се спазват стриктно хигиенните изисквания. В момента не сме подложени на риск, поради географското положение на страната ни. ВМА ще представи специално изолационно оборудване за борба с подобни вируси и инфекции. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков на пресконференция във здравното ведомство. 

На нея той представи екипа си, с когото ще работи през следващите близо два месеца. За лекарствата ще отговаря д-р Лидия Нейчева - магистър по фармацевтика, а за болничната дейност ще се погрижи д-р Любомир Бакаливанов. И двамата са работили в предишното служебно правителство, оглавявано от Марин Райков. Главен секретар е бившият главен секретар на Министерството на земеделието Лили Иванова. 

Здравният министър засегна и темата за Спешна помощ. "Ако д-р Гелев не поднови болничния, няма причина да не се върне на работа на този етап като директор на Спешна помощ. Екипите обаче са недостатъчни", отбеляза Ненков. 

По думите му в Спешна помощ има практически проблеми. "Понякога линейките возят починал човек - това не е редно, обсъждаме "Съдебна медицина" да го прави. Някои болници отказват да приемат пациенти. Ще работим нуждаещите се да не се извозват напред-назад. Обсъжда се и вариант, при който на 7-часов работен ден медицинските лица да взимат повече пари", каза още министърът.

Ненков очерта три основни задачи, с които ще се заемат той и екипа му - извеждане на децата от домовете за медико-социални грижи, изготвяне на екшън план, свързан с Националната здравна стратегия до 2020 и предотвратяване на трусове в системата. "Пациентите и колегията трябва да са спокойни. Ще насочим вниманието си и към електронното здравеопазване", подчерта той. 

По думите му във Фонда за лечение на деца тече проверка и след нея ще бъдат предприети кардинални промени, като не се изключва и смяна на директора на фонда. "Работи се за ТЕЛК-овете. Изпратени са препоръки до всички РЗИ в страната, за да не се редят пациенти на опашка", каза още Ненков. 

С усмивка той заяви, че все още няма оферта за поста министър след парламентарните избори. "Нямам амбиции. Но обещавам, че няма да има подмолни действия, докато аз съм министър", завърши Мирослав Ненков. 

Водещи

Най-четени