Нова година – нов късмет за пушачите 10.12 | 15:00

Рано ни е да сме толкова строги с любителите на тютюна, заяви Спас Панчев

От Ивелина Георгиева

По време на празниците пушачите може да димят мрачно пред кръчмите, но след Нова година има голям шанс да се отдават на порока си на топло в заведенията. 

Това стана ясно от думите на червения депутат Спас Панчев. Пред iNews той заяви, че ако законопроектът получи одобрение между първо и второ четене в пленарна зала, може да влезе в сила в началото на следващата година. В него се предвижда частично да отпадне забраната за пушене. 

Социалистът изрази надежда, че текстът ще влезе още тази седмица в пленарна зала. 

Според него има нагласа сред голяма част от колегите му да подкрепят идеята за промяна в закона и частичната либерализация на пушенето.

"Между първо и второ четене можем да направим промените, така както обществото желае и да е приемливо за по-голямата част от него. Виждам, че има желание при хората да се промени този закон", заяви Панчев.

Народният представител е убеден, че дори президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправката, то ще бъде преодоляно от депутатите.

По думите на Панчев е още е рано за толкова строг закон в България. 

"Той нито се изпълнява, нито има институции, които да спрат тютюнопушенето, така че по-добре един закон, като не се изпълнява, да бъде променен", смята социалистът.

Законопроектът получи "зелена светлина" от икономическата комисия, но категорично беше отхвърлен от здравната. 

Впоследствие народните представители се зарекоха, че по време на дебатите в пленарна зала ще гласуват по съвест.

Водещи

Най-четени