Нулева дискриминация към жертвите на СПИН 01.12 | 07:03

У нас започва новото издание на кампанията "Презерватирай се!"

От Кремена Бедерева

През 1988 година Световната здравна организация (СЗО), в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

През последните 20 години този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Той е признат от и се отбелязва в повече от 190 държави по света.

Европейският парламент (ЕП) приеме резолюция по повод Световен ден за борба със СПИН, в която призовава за  увеличаване на усилията за борбата с болестта. Документът отбелязва, че епидемията от това заболяване остава общо предизвикателство, чието преодоляване изисква участието на цялото общество.

В своята резолюция европейските депутати призоваваха Европейската комисия (ЕК) и Съвета да насърчат напредъка по целите за борба със СПИН в ЕС и съседните на Общността страни за периода до 2013 г.  Като приоритети са определени предпазването от ХИВ, изследването и диагностицирането, осигуряването на повече грижи за хората в  най-голям риск от зараза, както и за най-засегнатите региони. 

Според официалната статистика, носителите на ХИВ в ЕС и съседните държави са 2,2 милиона души, като една трета от тях не са  диагностицирани. Това прави вероятността те да предадат вируса на друг 3,5 пъти по-висока. Половината от заразените с ХИВ се  явяват късно при лекар за предприемане на необходимите  процедури, отбелязват специалистите. 

Същевременно доклад на UNAIDS показа, че броят на новите заразени с вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия. Миналата година  броят на хората, заразени с вируса-причинител на СПИН в тези райони, е бил 1,5 милиона души или ръст от 250% от 2001 г. насам.

Според последни данни в Македония са регистрирани 142 случая на ХИВ/СПИН.

Националният институт по здравеопазване в Словения съобщава, че от началото на годината до 23 ноември вирусът ХИВ е диагностициран при 49 души, което е с 14 случая повече в сравнение с цялата минала година.

"Все още няма  признаци за епидемичен пик в тези райони", допълват от СЗО, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и УНИЦЕФ.

За разлика от  тези райони през последните години в глобален мащаб се наблюдава тенденция към застой в новите случаи на зараза и смъртността от СПИН.

Гледайки резултатите и понижението с 20% на новите случаи на заразени за последните години, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отбелязва: "Прогресът, който направихме досега е доказателство, че можем да реализираме нашата цел – нула новозаразени с ХИВ/СПИН, нулева дискриминация на заразените и нулева смъртност от СПИН".

Той припомни, че лечението е спасило живота на 2,5 млн. души, болни от СПИН, от 1985 година досега. Само през миналата година смъртните случаи, свързани с болестта са със 700 хил. по-малко. 6,6 млн. души, близо половината от които живеят в бедни държави от Третия свят, вече получават адекватно лечение.

"За да сложим край на СПИН обаче се нуждаем от много повече", заявява Бан-ки Мун в специално изявление, публикувано на сайта на UNAIDS.

Анти-СПИН кампаниите у нас

На Световния ден за борба срещу СПИН у нас започва Националната информационна анти-СПИН кампания под мотото "Презерватирай се!". Тя се провежда за осма поредна година и се организира от програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации.

Тази година тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с болестта.

Целта е да напомни, че постоянната и правилната употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции.

По време на Националната кампания в цялата страна ще се проведат редица събития. В почти всички градове на страната хората ще могат да се изследват напълно безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН.

В София анти-СПИН посланикът рок звездата Милена Славова и младежи доброволци ще закичат кмета на София Йорданка Фандъкова с червената панделка, символизираща днешния ден. Това ще стане по време на тържеството по запалването на светлинките на Коледната елха в центъра на столицата.

На тържествения ритуал ще присъстват младежите от Българския червен кръст (БЧК), които по-късно продължават своето шествие към Софийския университет "Св. Климент Охридски". На стълбите на ВУЗ-а в 19 часа ще грейне и голяма червена панделка, изградена от младежите и партньорските им организации.

По пътя на шествието доброволците ще разпространяват информационни материали, червени лентички – символ на борбата срещу СПИН, и презервативи, които все още са единственото надеждно средство за предпазване от ХИВ.

Първият етап на Националната анти-СПИН кампания ще завърши на 16 декември 2011 г. с "Рок Коледа 2011" в зала "Фестивална". Концертът се организира от Столичната община и посланика на борбата срещу СПИН в страната ни Милена Славова в партньорство с Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Подобни мероприятия - раздаване на разяснителни материали, концерти и отваряне на мобилни кабинети ще има в цялата страна.

Водещи

Най-четени