Няма пряка опасност за България от епидемия от ебола 25.03 | 15:00

Този вирус е изключително агресивен с висок процент смъртност, посочи д-р Кунчев

От Цанка Донкова

"От началото на месец февруари е регистриран епидемичен взрив от треска ебола основно в Гвинея. Няма някаква пряка заплаха от епидемия на ебола за България с оглед на това, че ние нямаме кой знае какви контакти с Гвинея". Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, съобщава агенция "Фокус".

"Директни полети от Конакри има само до Париж и до Брюксел. Не е абсолютно изключено. Но оценката на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм е, че за Европейския съюз нивото на опасност е ниско с оглед на това, че все пак връзките с Гвинея не са толкова интензивни", уточни д-р Кунчев.

Той посочи, че това важи още повече за България. Инкубационният период е дълъг – от 2 до 21 дни, но обикновено е 10-12 дни. С оглед на това не е невъзможно и може би това се е случило при последния случай на заразен в Канада, тъй като още няма яснота за този случай, заразени хора да развият заболяването след пристигането си в Европа, САЩ, Канада и да станат източник също на зараза.

"Ние следим процесите много сериозно, знаем как се развиват. Има възможност, ако се налага, да бъде въведен допълнителен контрол на пристигащи пътници. Но това не е необходимо за момента нито за Европа, нито за България”, обясни д-р Кунчев.

Той посочи, че епидемичният взрив от треска ебола е основно в Гвинея, като са засегнати и някои съседни страни като Сиера Леоне, Либерия. Случаите са 80, от които починали са 59.

"С други думи се потвърждава изключителната агресивност на този вирус и високият процент смъртност, който по различни данни се движи между 50 и 90%. В този случай той е 74%. Това не е изненада, знае се, че това е една от най-смъртоносните заразни болести. Хубавото е, ако изобщо може да има нещо хубаво в случая, е, че все пак предаването не е толкова лесно, не е въздушно-капкова инфекция, от която всички наоколо да са заплашени", заяви специалистът.

За да се зарази човек с ебола е задължителен прекият контакт с кръв и всякакви телесни течности. Възможно е заразяването и от починал човек, тъй като вирусът остава жив и няколко часа след смъртта.

"Основно са заплашени близки от семейството, хората, които обслужват болния, и най-вече медицински персонал, защото ако не се спазват изискванията за работа, предаването може да стане лесно и често става причина за вътреболнични инфекции сред персонала”, каза още д-р Кунчев.

По думите му, в България никога не е имало случай на заразен с ебола, защото това е типично африканско заболяване, но е имало случаи в Европейския съюз, например в Германия.

Водещи

Най-четени