Нямало повече пари за увеличение на лекарските заплати 19.11 | 13:50

Атанасова се надява работещите в кръвните центрове да оттеглят оставките си

От Елена Кирилова

Министерството на здравеопазването няма възможност да увеличи повече заплатите на лекарите, заяви министър Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус”.

По думите й в края на ноември заплатите на всички, които работят в Центровете по трансфузионна хематология у нас, ще бъдат увеличени с 16,63%.

Днес (19 ноември) здравният министър ще се срещне и с работещите в кръвния център във Варна. Атанасова обясни, че се надява разговорът да се развие в положителна посока, в резултат от което работниците ще оттеглят своите оставки.

Министърът на здравеопазването подчерта, че от 1 юни заплатите на заетите в Спешната помощ също бяха увеличени. Въпреки това, министерството не може да направи повече увеличения, тъй като става дума за разпределяне на средства, които са реализирани от бюджета на МЗ.

За да бъдат повишени заплатите, са направени редица икономии, а подобно увеличение н възнагражденията не е имало през последните четири години. Атанасова призова за оценяване на всички усилия, положени за това.

Относно липсата на млади кадри в сферата на здравеопазването Атанасова обясни, че това не е проблем само у нас, а на като цяло в света. В България обаче причината за това са непривлекателните заплати и фактът, че доскоро нямаше възможност за специализация на лекарите.

Поради това младите не проявяват никакво желание да работят в тази сфера, но от МЗ се стараят да се преборят с негативната тенденция. Като пример за това здравният министър посочи, че в края на миналата седмица е издадена заповед за утвърждаването на броя на местата за специализанти у нас.

Планувано е през 2013 г. те да са 3366, от които 254 ще са държавна поръчка. Освен това ще бъде дадена възможност на 1000 лекари да специализират, като се отпуснат средства по програма на Европейския съюз. Министерството вече е спечелило по проект 16 млн. лева за целта.

Във връзка с обновяването на отделението за лечение на психично болни мъже и жени с активна форма на белодробна туберкулоза в държавната болница в село Карвуна министърът обясни, че инвестицията е доказателство за новото отношение към психичното здраве.

Атанасова отбеляза, че дълги години е имало неглижиране на психиатричната помощ в България, но днес нещата не стоят по този начин. Болницата в Карвуна има ново оборудване на стойност 60 510 лева. Тя разполага с нови медицински консумативи, микроскопи, автоклав, хладилник-фризер, контейнери за транспортиране на биологични материали, бактерицидни лампи, мобилна система за прочистване на въздуха, както и цялостно обзавеждане на болнични стаи.

Ремонтът и оборудването възлизат общо на 93 312 евро. Те са използвани за архитектурно-строителни работи, включително за подмяната на дограми, врати, за осигуряване на инсталации и за оборудване.

Министърът на здравеопазването обясни, че хората трудно се мотивират да работят на места, далеч от цивилизацията и то за малко възнаграждение. Десислава Атанасова заяви, че се надява през 2013 г. да бъдат осигурени по-добри условия за пациентите и персонала в болницата, като за целта се използват средства на МЗ.

Водещи

Най-четени