От БСП внесоха предложението за отмяна на забраната за пушене 16.10 | 22:31

Депутатите приеха отпадането на тоталната забрана и на партиен референдум

От Цанка Донкова

Депутати от БСП са внесли в парламента законодателни промени за отмяна на тоталната забрана за пушене на закрито.  Под Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето,  са имената на Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов.

Депутатите от БСП приеха отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене и на своеобразен партиен референдум.  Гласуването е станало на заседание на парламентарната група на 15.10, информира в. "Стандарт".

От присъствалите 56 избраници "за" са били 35, в това число и лидерът Сергей Станишев. 17 души - главно лекарите в групата, били против. Пушачите Валери Жаблянов и Страхил Ангелов също гласували срещу облекчения режим с мотива, че "не това е най-важната тема". Четирима били "въздържал се".

 Според промените пушенето в ресторантите ще е разрешено само в определени салони. Във всички барове, дискотеки и казина ще може да се запали цигара след 22:00 ч. Заведенията, които нямат възможност за обособяване на салони, сами ще решават дали да са за пушачи или за непушачи.

Предвиждат се и санкции за нарушителите. Те ще достигат до 15 000 лева при повторно нарушение. В залите за пушене в ресторантите няма да се допускат лица под 18 г. Същото ще важи и за малките барчета, които решат, че ще бъдат изцяло за димене. Проблем се оказала ситуацията с офисите. Служителите пушачи ще трябва да висят с палта и шапки по терасите или на тротоара.

Предстои да се разбере как ще гласуват депутатите. Но за сега от "Атака" вероятно ще гласува "за" либерализацията предвид факта, че националистите първи внесоха предложения за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито. От ДПС има колебаещи се и "за" и "против". ГЕРБ са твърдо срещу по-лекия режим, въпреки че част от пушачите са склонни да нарушат партийната повеля.

Водещи

Най-четени