Пациентите няма да пострадат заради орязаните средства за болниците, обеща Андреева 08.11 | 16:08

Очаква се касата да разполага с повече пари за харчене

От Христина Рафаилова

Пациентите няма да пострадат по никакъв начин от орязването на плащанията към болниците. Това увери здравният министър Таня Андреева пред агенция "Фокус". Притесненията за лечението на болните идва заради факта, че поради дефицит в бюджета на касата лечебните заведения ще получават 80% от финансирането си до края на тази година. 

Андреева призна, че болниците вероятно ще имат затруднения, но те ще са основно при разплащанията с доставчиците. Тя каза, че останалите 20% от средствата ще бъдат изплатени до средата на януари 2014 г.

Министърът коментира и бюджета на здравната каса за следващата година. Тя уточни, че над общия ресурс на фонда в разходната част са заложени още 104 млн. лева. Средствата най-вероятно ще станат повече, тъй като имало разбиране от страна на финансовото министерство. 

В бюджета догодина се предвиждат механизми за по-гъвкаво разплащане с лечебните заведения. Също така са разписани механизми, с които да се избегне ситуацията от тази година. Така ще могат да бъдат освобождавани до 5 на сто от резерва на НЗОК, ако има проблем с изпълнението на бюджета. 

Още 29 млн. лв. ще бъдат на разположение на фонда, след като от 2014 г. имунизациите ще станат отговорност на здравното министерство.  

Министърът изрази надежда, че лекарите няма да излязат на протест. Това, което ще предложим на Лекарския съюз, е първо – сто процента от дейността за месец септември да бъде заплатена, с тези 27 милиона лева, които бяха споменавани неведнъж. Допълнително, до сто процента дейността за месеците октомври и ноември ще бъдат разплатени до средата на месец януари", каза тя. 

Водещи

Най-четени