По три часа йога на седмица за по-добро настроение 08.10 | 14:15

Според експерти упражненията повишават значително нивата на специални киселни в мозъка, които ободряват целия организъм

От Нели Минчева

Напоследък може би не се чувствате в най-добрата си форма? Ако е така, защо не опитате йога позицията „куче“. Ще се изненадате от резултата. Според ново изследване йогата подобрява значително настроението на човек и е много по-ефикасна от останалите упражнения в тази насока.

Експерти установиха, че три едночасови сесии йога упражнения на седмица значително повишават нивото на ГАБА-киселините (Гама Амино Битурик) в мозъка. Това е химикалът, който ободрява целия организъм. Ниски ГАБА нива се свързват с депресия и потиснатост.

В проведеното изследване са наблюдавани две групи от хора в период от 12 седмици. В първата група използваният метод за подобряване на настроението бил йога упражнения, а във втората - разхождане. След приключване на наблюдателния период, в първата група са отчетени по-ниски нива на тревожност и подобрения в настроението на изследваните лица.

Всеизвестен факт е, че физическата дейност ободрява целия организъм. Редовното ходене спомага за намаляване на депресивните настроения и дори е по-ефикасно от предлаганите лекарства. Правенето на упражнения на открито също оказва благоприятно влияние на организма и настроението ни.

Най-ефикасно ще е да правите йога упражненията си на открито, например в двора. Така по-бързо ще достигнете до желаните резултати. Необходими са допълнителни изследвания за потвърждение на тези открития, но лекарите са настроени оптимистично.

Водещи

Най-четени