Разглеждат отново предложението за отмяна на забраната за пушене 08.01 | 21:19

Очаква се да влезе за разглеждане в пленарна зала през февруари

От Гергана Златкова

След като веднъж беше отхвърлен, очаква се законопроектът за отмяна на забраната за тютюнопушене да влезе в пленарна зала през февруари.  

Според независимия депутат Стоян Иванов, който е един от вносителите на промените в Закона за здравето, е напълно възможно да се стигне до отмяна на въпросната забрана:

"През септември внесохме законопроект за промяна на Закона за здравето, който още не е влезнал в пленарна зала. Отхвърлен беше негов вариант, който други колеги вкараха през Закона за туризма , след като започнаха активните протести през ноември и декември.", коментира Иванов, цитиран от агенция "Фокус".

Според него законопроектът, които е внесъл заедно с Кирил Гумнеров, вече е минал през здравна комисия, но е бил отхвърлен.

По думите му - има загуба на десетки хиляди работни места, огромни загуби предимно за дребния бизнес, фалиране на стотици малки семейни фирми, ресторантчета и т.н.

 "Крайният резултат в полза на здравето на българина е почти никакъв, защото фактите доказват, че употребата на цигари не е намаляла. Предложихме ограничаването на тютюнопушенето да стане с разделяне на специални помещения за пушачи с вентилация и с продължителна кампания, в която да участват медиите и неправителствените организации, а парите от глобите за тези, които нарушават, да постъпват в специален фонд, където да постъпват и част от парите за акцизите”, заяви още  Иванов.    

Водещи

Най-четени