Раздяла, ако партньорът ни хърка? 17.06 | 10:01

Неспокойните нощи водят до натрупването на умора при партньорите, което може да се окаже достатъчно, че да доведе до край

От Елена Кирилова

Изследователи откриха, че един от всеки трима души губи повече от три седмици сън всяка година заради хъркането на своя партньор, съобщава Daily Mail.

Хъркането се оказва такъв кошмар за половинките, че 39 на сто от тях често отиват да спят в друга стая в търсене на малко спокойствие. Една на всеки девет двойки пък спи постоянно отделно по същата причина.

Противно на това какво твърдят жените, не само мъжете са виновни за липсата на сън, въпреки че те хъркат много по-често от представителките на нежния пол.

Изследването е направено от British Lung Foundation, според която 39% от възрастните пропускат средно между половин и един час сън на нощ. Това се равнява на 574 часа всяка година или общо 23 дни.

Тези цифри са получени при изследването на 2500 души. 24% от мъжете заявили, че са стояли будни поради факта, че половинката им хърка. Жените, страдащи от липса на сън поради същата причина, са цели 41%.

Неспокойните нощи водят до натрупването на умора при партньорите, което може да се окаже достатъчно, че да доведе до край на връзката.

Експертите предупреждават, че силното хъркане може да бъде симптом на сънна апнея, при която мускулите и тъканите в гърлото се отпускат толкова много по време на сън, че блокират дихателните пътища.

Хъркането и сънната апнея са по-разпространени при хората с наднормено тегло, както и при тези, които често прекаляват с алкохола, така че намаляването на теглото или на количествата консумиран алкохол може да помогне за преодоляване на симптомите.

Водещи

Най-четени