Сериозната медицина трябвало да е в големите болници 29.07 | 14:29

Това каза във Варна здравният министър Таня Андреева

От Кремена Бедерева

Детското здравеопазване е приоритет в новата стратегия за развитие на сектора, каза днес във Варна здравният министър Таня Андреева.

Тя и министърът на образованието проф. Анелия Клисарова откриха официално реновираната детска клиника с отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология в университетската болница "Св. Марина" в крайморския град.

За модернизацията на звеното са инвестирани над 730 хиляди лева, осигурени от здравното министерство, болницата и дарители. Стратегията за развитие на здравеопазването трябва да бъде окончателно готова до края на септември, посочи Андреева, цитирана от БТА.

Сред приоритетите в нея ще бъдат спешната помощ, профилактичните програми, иновациите, обучението и квалификацията на хората в бранша.

Андреева каза, че през следващия програмен период страната ни ще получи близо 1 милиард лева за здравеопазване и тези средства ще се ползват за изпълнение на заложените приоритети. Министърът коментира, че предстоят промени в наредбата за специализациите на медиците.

По думите й най-голямото облекчение пред младите лекари ще бъде отпадането на изпита за специализация. Андреева посочи, че подобряване на условията за квалификация и развитие на младите хора ще помогне и за преодоляване на недостига на кадри в много от медицинските специалности.

Министър Клисарова допълни, че в медицинските колежи ще бъде въведено ново обучение за помощници на медицински сестри.

Подготовката им ще продължава по две години. Според Клисарова обучението на парамедици и помощници на медицински сестри може да започне през 2014 година. В рамките на посещението си във Варна министрите на здравеопазването и образованието видяха първата за България операция на карцином на гърдата, осъществена дистанционно от екипи, намиращи се във Варна, София и Пловдив.

Водещи

Най-четени